Regering.nl

6 jan 2004

'Om belast met onderzoek naar schietincident in irak'

Het onderzoek naar het schietincident op 27 december 2003, waarbij een Irakees dodelijk gewond raakte, vindt plaats onder het gezag van het openbaar ministerie. De minister van Defensie is niet bij het onderzoek betrokken.

Dat schrijft minister Kamp (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. Het strafrechtelijk onderzoek naar de toedracht van het schietincident in de Irakese provincie Al Muthanna wordt in opdracht van het openbaar ministerie (OM) uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee.

Hoewel de minister verantwoordelijk is voor de Koninklijke Marechaussee als onderdeel van Defensie, is hij niet bij het onderzoek betrokken. Naar aanleiding van het rapport van de commissie-Van Kemenade inzake Srebrenica (september 1998) is vastgesteld dat 'het voor de waarheidsvinding van groot belang is dat de Koninklijke Marechaussee onafhankelijk strafrechtelijk onderzoek uitvoert onder het gezag van het openbaar ministerie en zonder betrokkenheid van de minister van Defensie'.

Geweldsinstructie
Naar aanleiding van het incident is de minister nagegaan of de geweldsinstructie voor de Nederlandse militairen in Irak toereikend is. De conclusie was dat de instructie 'de militairen onverkort in staat stelt om hun belangrijke taken uit te oefenen om de stabilisatie en de wederopbouw van Irak te bevorderen', aldus de minister in de brief. Aanpassing van de geweldsregels is dan ook niet nodig.

Bron:



Zie het origineel
Brief aan de Tweede Kamer


Zie het origineel