Terug Persbericht P-03; Zoetermeer, 6 januari 2004
Afd. Informatie en Communicatie, tel. (079) 368 07 07
Kerstdrukte voor restaurants boven verwachting
Ondanks gematigde verwachtingen heeft de restaurantsector een betere
omzet gerealiseerd dan verwacht. Horecaondernemers waren begin
december nogal pessimistisch gestemd over de omzet rond de kerst.
Verwacht werd een gemiddelde omzet beneden het normale niveau (=100).
Een steekproef van het bedrijfschap Horeca en Catering toont echter
aan dat de gerealiseerde omzet in de kerstweek (22 tot en met 28
december) hoger is dan verwacht. De omzetindicator kwam op 111 uit,
dat wil zeggen 11% hoger dat het normale niveau. Horecaondernemers
moesten wel bijvoorbeeld reclame maken om de omzetstijging te
realiseren. De extra omzet kwam vooral uit feesten en partijen.
Alleen in de fastfoodsector was sprake van een mindere kerstperiode
met een score van 84. In de hotelsector had ruim een derde van de
bedrijven een lagere omzet dan normaal en 45% een hogere omzet dan
normaal, wat per saldo een groei opleverde met een score van 106. De
drankensector deed het beter en kwam uit op 117. De grootste opleving
was bij de restaurantsector met een omzetindicator van 123.
Verwachting voor de eerste weken van januari
Alle sectoren verwachten een terugval in de bedrijfsdrukte in de
eerste weken van het nieuwe jaar. Voor week 2 (5 tot en met 11
januari) verwachten de ondernemers gemiddeld een 16% lagere omzet dan
normaal. Er zijn weinig boekingen.
Bedrijfschap Horeca en Catering