Bedrijfschap Horeca en Catering

Terug Persbericht P-03; Zoetermeer, 6 januari 2004 Afd. Informatie en Communicatie, tel. (079) 368 07 07

Kerstdrukte voor restaurants boven verwachting

Ondanks gematigde verwachtingen heeft de restaurantsector een betere omzet gerealiseerd dan verwacht. Horecaondernemers waren begin december nogal pessimistisch gestemd over de omzet rond de kerst. Verwacht werd een gemiddelde omzet beneden het normale niveau (=100).

Een steekproef van het bedrijfschap Horeca en Catering toont echter aan dat de gerealiseerde omzet in de kerstweek (22 tot en met 28 december) hoger is dan verwacht. De omzetindicator kwam op 111 uit, dat wil zeggen 11% hoger dat het normale niveau. Horecaondernemers moesten wel bijvoorbeeld reclame maken om de omzetstijging te realiseren. De extra omzet kwam vooral uit feesten en partijen.

Alleen in de fastfoodsector was sprake van een mindere kerstperiode met een score van 84. In de hotelsector had ruim een derde van de bedrijven een lagere omzet dan normaal en 45% een hogere omzet dan normaal, wat per saldo een groei opleverde met een score van 106. De drankensector deed het beter en kwam uit op 117. De grootste opleving was bij de restaurantsector met een omzetindicator van 123.

Verwachting voor de eerste weken van januari

Alle sectoren verwachten een terugval in de bedrijfsdrukte in de eerste weken van het nieuwe jaar. Voor week 2 (5 tot en met 11 januari) verwachten de ondernemers gemiddeld een 16% lagere omzet dan normaal. Er zijn weinig boekingen.