ROBECO NEDERLAND BV

Volg. grote recessie pas eind van decennium

'Europa is de zwakste schakel in de wereldeconomie.' dit zei Jaap van Duijn, Chief Strategist van Robeco, op zijn persconferentie over het beursklimaat voor het jaar 2004. De echte problemen van Europa zijn structureel van aard. Door de lage groei van de beroepsbevolking en de relatief nog te geringe arbeidsmarktparticipatie van immigranten. Europeanen werken minder lang dan Aziaten en Amerikanen. In Europa nemen ouderen te weinig deel aan het arbeidsproces. Bovenop dit alles blijft de kwaliteit van het onderwijs sterk achter. Amerika is de leider in technologische innovatie. China is inmiddels het nieuwe productiecentrum voor de wereldeconomie geworden. Japan profiteert van de kracht van China. Europa, en vooral Continentaal Europa, blijft achter. Conjunctureel trekt Europa echter wel bij. Zoals altijd reageert Europa vertraagd op het herstel van de Amerikaanse economie. De vertraging bedraagt als regel circa zes maanden. De Europese economieën moeten nu uitgebodemd zijn. Dit jaar zal de groei hier eerder mee- dan tegenvallen.

De recessie is voorbij.
'Officieel' eindigde de recessie in de VS al in november 2001. Maar de 'echte' bodem viel pas rond april 2003, na de inval in Irak. Een ongekend stimulerend monetair en budgettair beleid zorgde ervoor dat de Amerikaanse recessie zeer mild was. De Europese economieën bodemden waarschijnlijk in het derde kwartaal uit. In Amerika staan alle signalen op groen. Het consumentenvertrouwen stijgt en de productiesector (ISM-index) laat een krachtig herstel zien. Ook de winsten zijn in 2003 sterk gestegen. De investeringen trekken aan en de werkloosheid daalt. Het Amerikaanse overheidsbeleid blijft sterk stimulerend. President Bush wil namelijk herkozen worden! Ook dit jaar profiteren Amerikaanse consumenten nog van belastingverlaging. Fed-voorzitter Greenspan heeft aangekondigd dat de korte rente voorlopig nog laag zal blijven

De keerzijde zijn de twee deficits.
Door de hoog blijvende groei in de VS en de lage groei elders is het handelsbalanstekort tot recordhoogte gestegen. Belastingverlaging, de oorlog tegen het terrorisme en de recessie hebben het begrotingstekort sterk opgedreven. De onevenwichtigheden van de 'twin deficits' vormen de grootste bedreiging voor het mondiale herstel. Verwacht moet worden dat de dollar in 2004 verder zal depreciëren.

Wordt 2004 een goed jaar voor de effectenbeurzen? Het economisch herstel zet door. De inflatie blijft vooralsnog laag, dankzij productiviteitsstijging en loonmatiging. De bedrijfswinsten zullen verder toenemen en naar verwachting zal monetaire verkrapping zal nog wel even uitblijven. De economie en de beurzen gaan echter niet altijd gelijk op. In 2003 is al op het herstel van 2004 vooruitgelopen. Hierdoor zijn koers-winstverhoudingen in een aantal sectoren al opgelopen. Het bezit van de zaak is vaak het einde van het vermaak! Terrorisme en de situatie in het Midden-Oosten blijven echter bedreigingen.

De achterblijvers van 2003 gaan in 2004 wellicht beter presteren. Europa is qua waardering aantrekkelijker dan de VS. Japan is wellicht op de weg terug. Producentenaandelen zijn nu aantrekkelijker dan consumentenaandelen, zoals IT en consumenten-cyclisch. 'Blue chips' zullen beter presteren dan lage-kwaliteitsnamen.

Zijwaartse beweging van de lange rente
Iedereen verwacht dat de lange rente gaat stijgen, maar waarom eigenlijk? De wereldeconomie trekt wel aan, maar de inflatie blijft beperkt. Alleen grondstoffenprijzen stijgen sterk. Een stijging van de korte rente hoeft nog geen stijging van de lange rente te betekenen. Een zijwaartse beweging van de lange rente is waarschijnlijker.

Volgende grote recessie aan het eind van dit decennium De komende jaren zien er wel goed uit. De volgende grote recessie komt pas aan het eind van dit decennium. De Digitale Revolutie zal de komende jaren hoge productiviteitsgroei brengen. Inflatie zal de komende twee jaren nog geen probleem zijn. Thema's voor dit decennium zijn:. Emerging markets met een hoge winstgroei en zijn nog steeds goedkoop. De vraag naar grondstoffen, zoals goud, olie, koper, etc.. De explosieve groei van China met de perioden van oververhitting die daarbij horen en de vergrijzing met een grote impact op sectoren als de gezondheidszorg en de financiële dienstverlening.

Over Robeco
Robeco biedt producten en diensten aan op het gebied van discretionair vermogensbeheer en heeft een compleet aanbod van beleggingsfondsen voor een groot aantal institutionele en particuliere cliënten wereldwijd. Het productaanbod van Robeco omvat vastrentende en aandelenbeleggingen, evenals gemengde portefeuilles, geldmarktfondsen en alternatieve beleggingen.
De fondsen voor de particuliere markt worden zowel direct door Robeco als door andere financiële instellingen verspreid. Een aantal beleggingsfondsen, inclusief het vlaggenschip Robeco N.V., is genoteerd aan grote Europese aandelenbeurzen zoals die van Amsterdam, Parijs, Frankfurt en Londen.

Robeco bedient haar klanten niet alleen vanuit haar hoofdkantoor in Rotterdam, maar heeft in Europa ook kantoren in België, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland, Duitsland en Spanje. In de Verenigde Staten heeft Robeco kantoren in New York, Chicago en San Francisco (Weiss, Peck & Greer), Boston (Boston Partners), White Plains (Sage Capital Management) en Toledo (Harbor Capital Advisors).

Robeco is het volledig zelfstandig opererende centrum voor vermogensbeheer binnen de Rabobank Groep. De combinatie van de hoogste kredietwaardigheidsbeoordeling volgens de belangrijkste internationale rating agencies en de hoogste 'Sustainability Cluster Score' binnen de bancaire sector geeft aan dat de Rabobank haar beleggers, leden, klanten en werknemers sinds lange tijd grote toegevoegde waarde levert.

Ronald Florisson, Corporate Communications Robeco +31 - 10 - 224 28 10
+31 - 653 - 831 586
E-mail: ronald.florisson@robeco.nl


06 jan 04 15:56