Partij van de Arbeid


Den Haag, 6 januari 2004


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1. Heeft u kennisgenomen van het bericht over mogelijke bijwerkingen van het vaccin tegen kinkhoest?


2. Kunt u aangeven waarop de bewering is gebaseerd dat het huidige vaccin tegen kinkhoest ernstige en onnodige bijwerkingen bij baby's heeft? Is het juist dat er zelfs kinderen aan deze bijwerkingen zijn komen te overlijden? Zo nee, wat vindt u van deze aantijgingen?


3. Klopt het dat er een nieuw acellulair vaccin bestaat dat minder bijwerkingen heeft en ondermeer in de Verenigde Staten, Japan, Duitsland en België al jaren wordt gebruikt? Zo ja, waarom is Nederland niet tot het gebruik van dit nieuwe vaccin overgegaan?


4. Is de bewering van de stichting 'Vaccinatieschade' juist, namelijk dat de overheid niet tot het nieuwe vaccin overgaat omdat het Nederlands Vaccinatie Instituut dat dit vaccin produceert, zichzelf hiermee in stand houdt? Wat is uw mening over deze bewering?


5. Wanneer de beweringen van de stichting 'Vaccinatieschade' niet op wetenschappelijke gronden berusten, bent u dan bereid de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek te laten instellen naar de activiteiten van de stichting 'Vaccinatieschade,' in verband met het onjuist dan wel onzorgvuldig verstrekken van informatie aan ouders over vaccinatie?


6. Bent u het eens met de stelling dat, indien deze beweringen onjuist zijn, ouders onnodig angst wordt aangepraat wat tot gevolg kan hebben dat de vaccinatiebereidheid afneemt en daarmee het aantal ongevaccineerde kinderen zal toenemen? Ziet u juridische mogelijkheden om de verstrekking van onjuiste en onvolledige informatie over vaccinatie bij kinderen te voorkomen?


7. Herinnert u zich eerdere schriftelijke vragen inzake vaccinatie bij kinderen over de activiteiten van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP)? Ziet u gezien de huidige ontwikkelingen aanleiding om maatregelen te nemen tegen verkeerde voorlichting en het zaaien van twijfel omtrent het belang van vaccinatie?


8. Kunt u aangeven in hoeverre de huidige voorlichting erin voorziet de angst voor vaccinatie weg te nemen? Zijn er aanvullende maatregelen nodig?


Het Parool van 5 januari jl. 2004


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over vaccinatie bij kinderen. Ingezonden 4 juli 2003.