Provincie Overijssel

Overijssel leidt Europees project stad-platteland

Dit voorjaar gaat op diverse plekken in Europa het project URBAL Development van start. In Overijssel, maar ook onder meer het Zweedse Härryda en North Yorkshire in Groot-Brittannië, worden deelprojecten uitgevoerd die de leefkwaliteit in urbale gebieden versterken. De provincie Overijssel is voorzitter van het projectteam.

Vrijdag 12 december 2003 keurde de stuurgroep van het Europees Interreg IIIB programma (transnationale samenwerking op ruimtelijk gebied) het project goed. Zes partners uit Nederland, Zweden, Belgie, Engeland, Noorwegen en Duitsland gaan tot 2006 aan de slag met de ruimtelijke kwaliteit van stad en platteland. Overijssel heeft zich ingezet voor de tot standkoming van Urbal en fungeert als eindverantwoordelijke voor het project.

Een van de doelen van het project is dat de verschillende overheden een adequaat gereedschap weten te ontwikkelen om beter de problemen en kansen op het gebied van de stad-landrelatie op te pakken. Met het gehele Urbal-project is ongeveer zeven miljoen euro gemoeid. Hiervan komt de helft voor rekening van de Europese Unie.

Landgoederen
In Overijssel zelf worden elf projecten uitgevoerd, variërend van verbreding beheer landgoederen tot een locatieonderzoek voor een nieuw rangeerterrein. Er wordt gewerkt aan een juegdzorgboerderij, een plattelandsfair in Heino en tal van andere activiteiten.

De Overijsselse projecten zijn begroot op 1,8 miljoen euro. De helft hiervan komt uit Brussel, de provincie neemt een kwart van de kosten van deze projecten voor haar rekening. Verder krijgt de provincie als leadpartner 400.000 euro van VROM als bijdrage voor de kosten van onderzoek en strategieontwikkeling. Het officiele startsein wordt in mei gegeven.

De bedrijfsmatige uitvoering is in handen van het Europaloket van de provincie Overijssel, dat ook de uitvoering van vijf andere grote EU-programma's verzorgt.

Lees meer over het Europaloket Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2004 Provincie Overijssel