Provincie Overijssel

Bathmen naar Gelderland creert een nieuw probleem

Commissaris van de Koningin in Overijssel, mr. Geert Jansen, is opnieuw teleurgesteld over de plannen van de minister van binnenlandse zaken voor herindeling van het Overijsselse Bathmen.

Enerzijds wil de minister ervoor zorgen dat de hulpverleningsregio's (politie- brandweer-en geneeskunde) eenzelfde gebied beslaan. De politieregio's - en daarmee provinciegrenzen - worden leidend. In Overijssel betekent het, dat Deventer/ Bathmen binnen de regio IJssel-Vecht wordt opgenomen.

Maar anderzijds wil de minister het Bathmen samenvoegen met de Gelderse gemeenten Gorssel en Lochem. Dat betekent dat Bathmen- dat op slechts 5 kilometer afstand ligt van Deventer- wordt ingedeeld bij de politie-en hulpverleningsregio Noord-en Oost-Gelderland. Langs de A1 ontstaat daardoor een web van meanderende verantwoordelijkheden, meent Jansen.

De provincie Overijssel werkt mee aan een goede oplossing van de problemen inzake de hulpverleningsregio's en wil daar ook aan meebetalen, maar blijft zich verzetten tegen een wijziging van de provinciegrens. "Hiermee wordt wat de hulpverlening betreft geen oplossing gecreëerd, maar een nieuw probleem", aldus Jansen. De Tweede Kamer behandelt het voorstel op 29 januari a.s.

Europa

Sprekend over de toetreding van 10 nieuwe lidstaten tot de Europese Unie meent Jansen dat we ons in Nederland vooral niet rijk moeten rekenen.

Jansen voorziet dat er nieuwe obstakels verschijnen, waar de oude grenzen verdwijnen. Obstakels in het vrije verkeer van personen en goederen, die ten koste gaan van het tempo van de ontwikkeling van de Europese samenleving. Hij wees daarbij op het aangekondigde ontslag van Poolse verpleegsters. Zij dreigen ondanks Europese en provinciale steun spaak te lopen op de Nederlandse bureaucratie.

Geert Jansen vindt dat Nederland de grenzen moet openstellen voor inwoners van de EU. Overijssel heeft daar de nodige ervaring mee. Eind negentiende eeuw is Twente groot geworden mede door mensen van buiten, Friezen en Britten. Overijssel heeft van oudsher een internationale oriëntatie. Onderwijsinstellingen in Overijssel hebben een behoorlijke aantrekkingskracht op jonge mensen uit andere landen. Universiteit Twente klasseerde zich qua research bij de toptien van 4000 Europese universiteiten.

"Waarom moedigen wij Duitse en Poolse studenten niet aan om hier naar toe te komen? Waarom laten we het gebeuren dat er nieuwe obstakels ontstaan waar de oude grenzen verdwijnen?" Jansen wees in dit verband op het belang van een Europese grondwet die de rechten van Europese burgers garandeert; niet alleen de klassieke vrijheidsrechten, maar ook economische en sociale grondrechten.

Nederland moet zich als voorzitter van de Europese Unie in de tweede helft van 2004 opnieuw sterk maken voor een Europese grondwet, vindt hij. Ter inspiratie biedt Jansen de Nederlandse regering faciliteiten aan in Overijssel, het grondgebied van de Nederlandse staatsman Thorbecke (afkomstig uit Zwolle), die in de negentiende eeuw een concept voor subsidiariteit avant-la-lettre ontwikkelde.

Hij riep de aanwezige bestuurders van gemeenten en maatschappelijke organisaties op om samen de schouders te zetten onder grensoverschrijdende samenwerking en de problemen op te lossen; niet alleen op de arbeidsmarkt, maar ook ten aanzien van de hulpverlening en rampenbestrijding. Overijssel werkt samen met Duitse Länder en een Letse regio en oriënteert zich op regio's in Polen en Roemenië. Mr. Jansen is naast Commissaris van de Koningin in Overijssel, voorzitter van de Nederlandse delegatie van het Comité van de Regio's in Brussel.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel