De Unie


EO en Publieke Omroep: eindbod voor sociaal plan

6 januari 2004 - De vakbonden houden een gezamenlijk referendum over de Sociale Begeleidingsregeling.

Wat ging hieraan vooraf?
In september hebben wij voorgesteld om voor alle publieke omroeporganisaties één omroepbreed sociaal plan af te sluiten met verschillende keuzemogelijkheden per omroep. De omroepdirecties- behalve EO en de publieke omroeporganisatie- wilden daar niet op in gaan. Ondernemingsraden van vrijwel alle omroepen steunen echter wel onze opvatting, hetgeen leidde tot het etagemodel als inzet. Dat betekent: spreek maar een Sociaal BeleidsKader (SBK) af voor EO en Po en gebruik dit bij andere omroepen als een basispakket. Daar boven op kunnen eventueel aanvullende afspraken worden gemaakt. Daarna hebben we als vakbonden besloten het resultaat bij EO en Po wel aan onze leden bij alle omroepen voor te leggen. En daarmee konden de vakbonden in oktober weer aan tafel.

Eerste succesje: de looptijd.
Nog ver voordat het eindstadium in zicht was, deden de betrokken werkgevers al een belangrijke concessie, namelijk een looptijd tot 1 januari 2008, vrijwel gelijk aan ons voorstel, zijnde de bezuinigingsperiode bij de omroepen. Dat betekent dus dat bij aanvang van het sociaal plan het aantal boventallige medewerkers wordt vastgesteld, en dan meteen duidelijkheid is voor de gehele periode. De ondernemingsraad van elke omroep moet daar dan wel alert op blijven in de adviesprocedure, want zowel EO als Publieke omroep gaan niet zover dat zij het aantal boventalligen bij hun organisatie ook willen opnemen in het sociaal plan.

Waarom een eindbod van EO en PO?
De onderhandelingen verliepen in een redelijke sfeer, maar vervolgens ook uiterst moeizaam. Voor de vakbonden lag steeds het accent op behoud van werk via interne maar vooral externe plaatsing, terwijl werkgevers outplacement wel genoeg vonden.
Wij wilden binnen het mandaat van onze leden juist messcherpe afspraken over behoud van werk, ook buiten het hek van het Mediapark. Dus vroegen wij in het bemiddelingstraject 2 passende aanbiedingen voor boventallige medewerkers. Dat wilden de EO en Po persé niet, maar ze gaan wel akkoord met een wat actievere bemiddeling. Wij vroegen om toepassing van de CAO-regeling met een gemiddelde aanvulling tot 80 % van het oude salaris over eenderde van de diensttijd tot maximaal 60 maanden. Dat zou dan als vangnet dienen voor ex-medewerkers, die onverhoeds werkloos blijven, dus ook alleen als aanvulling op hun uitkering. Of bij een salaris elders van minder dan 80 %. Ook daar denken deze beide werkgevers anders over. In plaats daarvan bieden zij iedere medewerker, die intern niet geplaatst kan worden, een bedrag op basis van zg. gewogen dienstjaren, ongeacht het recht op uitkering. Dat bedrag wordt dan vastgesteld volgens een bepaalde formule en kan bij een leeftijd tussen 40 en 50 met zon 10 dienstjaren bij de eigen omroep dan wel oplopen tot 2 volle jaarsalarissen. Dus in plaats van maximaal 60 maanden 10 % aanvulling! Bij sommige individuele medewerkers kan deze regeling dus gunstiger uitpakken, zelfs als je niet of maar heel kort in de ww terecht komt.

EO en PO deden dit echter in de vorm van een eindbod , omdat hun financiële marges daarmee zijn bereikt. Zij willen vóór 12 januari van ons horen of we hun eindbod accepteren, omdat ze haast hebben. Daarna gaat volgens hen dit pakket bij hen van tafel er is geen sociaal plan.

Dat plaatst vakbonden voor een dilemma, want kort door de bocht gezegd: een slecht verhaal ligt er niet, maar het is anders dan we vroegen. Minder actief bemiddelen naar ander werk, maar mogelijk meer geld mee al of niet met uitkering. Misschien vinden velen van onze leden dat acceptabel of juist niet.

En de ouderenregeling dan?
Die wilden de EO en de Po aanvankelijk helemaal niet: alleen uittreden naar de TOP op 60 jaar was`dan mogelijk geweest. Dit is het enige punt, waar we elkaar heel dicht genaderd zijn. Als u dit eindbod accepteert, dan kunnen boventallige oudere medewerkers vanaf 56 jaar met 80% inkomensgarantie de TOP halen en 57,5 jarigen zelfs met 90 %. Voor beide groepen loopt de pensioenopbouw op basis van oude 100% (?) aanspraken door.

Waarom een referendum?
Geen onderhandelingsresultaat dus niet de normale procedure van een ledenraadpleging, waarbij dit alleen schriftelijk aan u voorleggen ervan uitgaande dat u ja zegt. Een zwaardere procedure dus. Vergelijk het met het najaarsakkoord. De vakbonden hebben niet om deze bezuinigingsronde gevraagd. Ze wilden vooral behoud van banen, maar krijgen financiële tegemoetkomingen als gevolg van eveneens ongevraagd inkomensverlies. In een eindbod van werkgevers. Daarom vragen wij u als gezamenlijke bonden in een referendum, wat u van dit eindbod vindt.

Wat betekent stemmen?
U bent lid van 1 van de bonden en ieder lid heeft 1 stem. Werkt u bij EO of PO, dan telt u stem mee in de vraag of mogelijk voor EO en/of PO apart het eindbod van werkgeversvoor uw bond acceptabel is. Als u bij een andere omroep dan EO of Po werkt, moet u vooral ook reageren. Want in dat geval geeft u aan of dit eindbod ook minimaal acceptabel is voor u als werknemer bij die andere omroeporganisatie. Beschouw het dan als een basispakket, waarbij vakbonden zich vrij achten bij uw omroep straks aanvullende afspraken maken.

Daarom leggen wij dit referendum voor aan alle leden. Door een misverstand en de kerstvakantie hebben wij u dit niet eerder voor kunnen leggen. Excuses voor het misverstand

Wat moet u doen?
Lees eerst de bijlage met een pakketvergelijking wat de vakbonden vroegen en wat werkgevers bieden en breng voor 12 januari 2004 uw stem uit en doe dat via trn-e@unie.nl: u stemt voor, tegen of u onthoudt zich van stemmen. Ook kunt uw opmerkingen toevoegen.

Ewoud Teerink
bestuurder


* Sociale Begeleidingsregeling EO / Publieke Omroep (pdf)
* SBR - Bijlage met een pakketvergelijking (pdf)

dinsdag, 6 januari 2004