Gemeente Almere

Rioolherstel Waterwijk en Filmwijk

In de tweede week van januari 2004 start het herstel en onderhoud van de riolering in een aantal straten in Waterwijk en Filmwijk. Deze ingreep is nodig omdat grote gedeelten van het rioolstelsel verzakt zijn. Hierdoor kan het rioolwater niet meer goed afgevoerd worden waardoor verstoppingen en stankproblemen ontstaan. De werkzaamheden duren tot eind juni en worden uitgevoerd in opdracht van de gemeente Almere.

In Waterwijk vinden de werkzaamheden plaats in de volgende straten: Berkelstraat, Dinkelpad, Merwedehof, Reggeplantsoen, Rijnweg, Schipbeekstraat, Slingebeekstraat, Vechtstraat, Baracudastraat, Bruinvispad, Dolfijnpad, Fintstraat, Grietpad, Haaiplein, Inktvisplein, Kabeljauwstraat, Kreeftstraat, Mosselstraat, Oesterplantsoen, Orkastraat, Palingweg, Sidderaalpad, Snoekstraat, Spieringpad, Tarbotstraat, Tonijnstraat, Von Draispad, Walvisplein, Zaagvisplantsoen en Zeeltstraat.

In Filmwijk betreft het de volgende straten: Bud Abbottstraat, Lucille Ballstraat, Comedy Caperstraat, Charlie Chaplinweg, Cinemadreef, Lou Costellostraat, Marty Feldmanstraat, Fernandelstraat, George Formbystraat, Louis de Funèsstraat, Oliver Hardystraat, Hollywoodlaan, Danny Kayestraat, Buster Keatonstraat, Stan Laurelstraat, Marx Brothersplantsoen, Odeonstraat, De Paviljoens, Peter Sellershof en het Slapstickpad.

Het gaat om grote en kleine herstelwerkzaamheden op diverse locaties in de genoemde straten. Onder grote herstelwerkzaamheden wordt verstaan het opnieuw aanleggen of vervangen van een aantal vuilwater riolen. Kleine herstelwerk-zaamheden betreffen het uitvoeren van een plaatselijke reparatie. Van een aantal werkzaamheden zullen de omwonenden tijdelijk overlast gaan ondervinden. Zo worden gedeeltes van straten afgesloten, kan doorgaand verkeer niet mogelijk zijn en zullen parkeerplaatsen buiten gebruik zijn.

Overlast zoveel als mogelijk beperkt

Woningen blijven daarentegen wel te voet bereikbaar, waar nodig via plankiers die tot aan de voordeur reiken. Er wordt naar gestreefd om de overlast zoveel mogelijk te beperken, wat betekent dat straten niet over de volle lengte worden opengelegd maar hooguit over 20 tot 30 meter. Wanneer wegomleidingen onvermijdelijk zijn, staan ze met borden aangegeven; werklocaties worden met hekken afgezet en beveiligd.

Hoewel is afgesproken om zoveel mogelijk groen te sparen, zullen hier en daar misschien bomen gekapt moeten worden. Daarvoor komen voorlopig geen nieuwe bomen in de plaats. Tijdens het groot onderhoud in beide wijken zal te zijner tijd bekeken worden of en hoe de open plekken definitief worden ingevuld.

De werkzaamheden kunnen ook tot gevolg hebben dat de huisvuilwagens van Stadsreiniging tijdelijk niet bij de opstelplaatsen van de duobakken kunnen komen. In dat geval zorgt de aannemer ervoor dat ze naar een andere plek worden gereden, daar worden geleegd en weer terug worden geplaatst op de oorspronkelijke plek.

Het kan nodig zijn om bestaande riolen die vervangen worden, eerst schoon te maken. Bij de regenwaterriolen geeft dat nauwelijks overlast voor bewoners; bij de vuilwater riolen daarentegen kan wel enige overlast in de vorm van ontsnappend water en ontsnappende lucht (stank) ontstaan. Dit komt omdat de riolering met water onder hoge druk wordt schoongespoten. Om overlast te voorkomen, is het aan te raden om toiletten, wastafels en gootstenen dan tijdelijk af te sluiten.

De betrokken bewoners zijn inmiddels schriftelijk door de gemeente van de werkzaamheden en de gevolgen daarvan op de hoogte gesteld. Daarnaast kan voor meer informatie op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur contact worden opgenomen met het stadsdeelkantoor Almere Oost, Haagbeukweg 147, tel. 548 6900.