Openbaar Ministerie

6 januari 2004

Zaak afpersing Campina aangehouden

De Campinazaak is vandaag, 6 januari, bij de rechtbank pro forma behandeld en aangehouden. Het wachten is op het rapport van het Pieter Baan Centrum en de informatie over het onderzoek in Amerika. Het verzoek van de raadsman om de internetprovider als getuige te horen is afgewezen.

De informatie uit Amerika wordt momenteel vertaald en zal binnenkort beschikbaar zijn. Het rapport van het Pieter Baan Centrum wordt medio februari verwacht. Daarom, zo is de verwachting, zal de inhoudelijke behandeling eind februari kunnen plaatsvinden. De zittingsdatum is nog niet definitief vastgesteld.

In deze zaak gaat het om een man die ervan wordt verdacht Campina verschillende brieven te hebben gestuurd waarin hij dreigde voedingsproducten te manipuleren en een geldbedrag eiste. Een afschrift van deze dreigbrieven stuurde hij naar Ahold. In juni 2003 werd een consument onwel na het eten van een product, kort nadat de verdachte Campina had laten weten dat hij in een bepaalde supermarkt van Albert Heijn in het zuiden van het land twee producten had besmet met landbouwgif. Onderzoek toonde aan dat de consument inderdaad een product had gegeten dat besmet was met landbouwgif. Nadat de hele partij was teruggehaald werd ook het tweede besmette product gevonden. De verdachte wordt meervoudige afpersing ten laste gelegd, poging moord en het in gevaar brengen van de volksgezondheid.