Politie Midden- en West Brabant

Eerste evaluatie snelheidscontroles op N65

`s Hertogenbosch, 17 december 2003

Acht maanden na de start van de permanente snelheidscontroles op de N65 tussen Den Bosch en Tilburg hebben de partners de tussenbalans opgemaakt. De cijfers wijzen op een afname van het aantal snelheidsovertreders en een daling van het aantal ongevallen. Ook in
2004 blijven de partners de verkeersstroom nauwlettend volgen.

In de eerste 11 maanden van 2003 zijn 3.259.816 motorvoertuigen gecontroleerd. Hiervan waren 27.638 bestuurders in overtreding. Bij controles in 2002 werden slechts 1.559.775 motorvoertuigen gecontroleerd waarvan er 32.034 in overtreding waren. Op de N65 is een lichte daling (circa 13%) van het aantal ongevallen waar te nemen. Opvallend hierbij is dat met name de ernst van de ongevallen, en dus het aantal slachtoffers, afneemt.

0-Metingen
Voorafgaand aan de controles zijn er ter hoogte van Vught, Haaren en Berkel-Enschot zogenaamde 0-metingen verricht om inzicht te krijgen in het snelheidsverloop op de N65. Daarna zijn de politiekorpsen gestart met de controles. Uit latere metingen op deze plaatsen blijkt dat de controles effect hebben. Het totaal aantal overtreders neemt af. Overdag is het verkeersbeeld een stuk rustiger geworden, het aantal overtreders is, met uitzondering van Berkel-Enschot, gedaald tot onder de 10%. Ook in de stillere uren (tussen 23.00 en 07.00 uur) blijkt dat het aantal overtreders, met name in Vught en Haaren, aanzienlijk is gedaald. Ook in 2004 blijft de politie de verkeersstroom nauwlettend volgen en controleren.

Hoe werkt ESB?
Om de snelheid op de N65 permanent te handhaven, is in maart 2003 een Elektronisch Snelheids Beheersing (ESB) systeem ingericht. De Fixed Installation Posts (FIPs), oftewel flitskasten, zullen 24 uur per dag de snelheid op de N65 controleren. Behalve vaste controles met de FIPs voeren de politiekorpsen ook mobiele controles uit. Bijvoorbeeld met de lasergun, alcoholcontroles of gordelcontroles. Het uiteindelijke doel: het vergroten van de veiligheid op de N65. Gebleken is dat permanente snelheidscontroles een positieve invloed hebben op het verkeersbeeld en de verkeersveiligheid.

Op gezamenlijk initiatief van de teams Verkeershandhaving van de regio politie Brabant-Noord en de regiopolitie Midden en West Brabant, het KLPD, het Bureau Verkeershandhaving het Openbaar Ministerie, het POV en Rijkswaterstaat is er vanaf oktober 2001 intensief verkeerstoezicht en handhaving op de rijksweg N65 tussen Den Bosch en Tilburg. Aanleiding daartoe vormt het ongevallenbeeld over de periode
1995-2000.Vanaf oktober 2001 zijn diverse stappen gezet om met verkeershandhaving de snelheden op de N65 naar beneden te krijgen. Door de diverse politiediensten wordt intensief gehandhaafd en door mottoborden en verschijnborden U rijdt te snel worden de weggebruikers erop geattendeerd dat er snelheidscontroles op de N65 plaatsvinden.

Bron: Judith Peters-Nillesen