VER. AFVALBEDRIJVEN

Partners Afvalfederatie intensiveren samenwerking

Partners Afvalfederatie intensiveren samenwerking Per 1 januari 2004 is de samenstelling van de Afvalfederatie, de landelijke koepelorganisatie van de afvalsector, gewijzigd. Van de participerende verenigingen hebben de deelmarkt Afvalstoffenvervoer van TLN (Transport en Logistiek Nederland) en de NVPG (Nederlandse Vereniging van Procesmatige Grondreinigingsbedrijven), evenals de inmiddels gefuseerde verenigingen VVAV (Vereniging van Afvalverwerkers) en VNAO (Vereniging Nederlandse Afvalondernemingen) hun lidmaatschap van de federatie opgezegd. De BRBS (Branchevereniging Recycling, Breken en Sorteren), NVRD (vereniging voor afval- en reinigingsmanagement) en BVOR (Branche Vereniging Organische Reststoffen) zullen, onder voorzitterschap van de heer L. Frissen, voorzitter BVOR, de samenwerking in federatief verband voorzetten. De Afvalfederatie zal in gewijzigde samenstelling en met ongewijzigd elan voortgaan met haar voornaamste taak: belangenbehartiging van de afvalsector. Het secretariaat zal worden gevoerd door mevrouw I. van der Grift, senior sectormanager bij de NVRD.

Successen
Door de successen die de Afvalfederatie sinds haar oprichting in juni 2000 heeft geboekt, is haar bestaansrecht inmiddels meer dan bewezen. Zeer belangrijk voor de afvalsector was bijvoorbeeld het wijzigen van het hoofdstuk Afvalstoffen uit de Wet Milieubeheer in 2001. De federatie heeft daarbij met welslagen gepleit voor een nieuw landelijk systeem voor het melden en registreren van afvalstoffen. Verder heeft de federatie de belangen van de zeven leden behartigd bij een aantal complexe dossiers zoals de totstandkoming van het Landelijk Afvalbeheerplan en de wijzigingen in de Wet belastingen op milieugrondslag. Ook op het gebied van arbeidsomstandigheden zijn positieve resultaten geboekt.

Intensieve samenwerking
Naast de versteviging van de belangenbehartiging in de afvalsector, heeft de oprichting van de Afvalfederatie ook een intensievere samenwerking op allerlei terreinen tussen de oorspronkelijk zeven participerende brancheorganisaties opgeleverd. Dit heeft onder meer geleid tot de fusie van de VVAV en VNAO tot de Vereniging Afvalbedrijven, met als gevolg dat deze fusievereniging na 1 januari geen deel meer zal uitmaken van de nieuwe Afvalfederatie. Niettemin blijft de Vereniging Afvalbedrijven structureel in overleg met alle partijen. Hetzelfde geldt voor de NVPG en de deelmarkt Afvalstoffenvervoer van TLN. Deze laatste vereniging is een strategische samenwerking aangegaan met de Vereniging Afvalbedrijven op het gebied van transport en inzameling. De NVRD, BVOR en BRBS zullen in de Afvalfederatie nadrukkelijker gaan samenwerken op gemeenschappelijke dossiers.

Oprichting en doelstelling
De Afvalfederatie is in juni 2000, na een gedegen studie van de toenmalige burgermeester van Lekkerkerk, de heer drs. A. van 't Laar, opgericht. Het bevorderen van een doelmatige en maatschappelijk verantwoorde inzameling, transport, hergebruik en verwerking van afval binnen één Europese markt, vormden de belangrijkste argumenten voor de oprichting van de landelijke koepelorganisatie. Met als uiteindelijk doel het verstevigen van de gezamenlijke belangen van de afvalsector naar de Nederlandse en Europese overheid. De heer drs. H. Eversdijk, oud- Eerste Kamerlid voor het CDA, werd benoemd tot eerste voorzitter, secretaris was de heer C. Cahn van TLN.


06 jan 04 16:48