Staatsbosbeheer

7 januari 2004

Te lang is de kwaliteit en de identiteit van ons landschap bijna als vanzelfsprekend overgelaten aan het spel der vrije krachten. Volgens Kees Vriesman, directeur van Staatsbosbeheer, dreigen we daarmee de waarde van samenhang van ons landschap te verliezen. Natuur en landschapsbehoud als beschavingsnorm moet meer inhoud krijgen. Waarden als biodiversiteit, wildheid, samenhang en beleving krijgen volgens Kees Vriesman op dit moment onvoldoende aandacht. Een recent essay van de hand van Prof. Schouten van Staatsbosbeheer gaat hier uitgebreid op in. In zijn nieuwjaarsspeech riep directeur Kees Vriesman de medewerkers van Staatsbosbeheer op dit jaar nog eens extra de aandacht te vestigen op deze waarden. Mensen ontlenen hun identiteit voor een belangrijk deel aan het landschap waar zij geboren en getogen zijn.

Ons van oorsprong rijk geschakeerde kleinschalige cultuurlandschap tendeert naar een steeds grotere mate van uniformiteit. Versnippering en tegengestelde belangen, waarbij slechts één functie zoals wonen of recreatie prevaleert, hebben ernstige gevolgen voor de eigenheid, de identiteit van het landschap. Dat gaat uiteindelijk altijd ten koste van de natuurwaarde en de belevingswaarde van het landschap.

Staatsbosbeheer wil daarom samen met organisaties als Natuurmonumenten en de Landschappen, Landschapsbeheer Nederland, de Landschapswacht, het Rijksdienst Oudheidkundig Bodemonderzoek en de Rijksdienst voor Monumentenzorg de waarden die in ons cultuurlandschap verankerd liggen op de politieke kaart zetten. Met erkenning van de veelzijdige functie van het buitengebied en de economische waarde die landschap voor recreatie en toerisme vertegenwoordigt, is Staatsbosbeheer van mening dat waardevolle oude cultuurlandschappen de aandacht moeten krijgen die dit cultureel erfgoed verdient.

Maar door Groene gebiedsontwikkeling denkt Staatsbosbeheer de komende jaren ook nieuwe hoogwaardige landschappen aangepast aan de eisen van deze tijd te kunnen ontwikkelen. Op termijn, vindt directeur Vriesman van Staatsbosbeheer, moeten we in groter verband zelfs denken aan rehabilitatie van voor Nederland karakteristieke en binnen Europa unieke landschappen die zijn aangetast door ongewenste bebouwing of die anderszins geschonden zijn, maar waarvan herstel nog mogelijk is.