Socialistische Partij

SP'ers toegang tot Gazastrook ontzegd


06-01-2004 * Hoewel aan alle formaliteiten was voldaan, is vandaag een deel van een SP-delegatie door de Israëlische grensbewaking de toegang tot de Gazastrook geweigerd. De groep, onder leiding van Tweede-Kamerlid Harry van Bommel en Eerste-Kamerlid Anja Meulenbelt, bezoekt deze week Israël en de Palestijnse gebieden om de diverse vredesplannen te bespreken.

Van Bommel en Meulenbelt, die op diplomatieke paspoorten reizen, kregen wel toegang tot de Gazastrook, maar twee andere delegatieleden, voormalig Eerste-Kamerlid Driek van Vugt en fractiemedewerker Guido van Leemput, werd de toegang ontzegd. Dit gebeurde zonder opgaaf van reden, terwijl de ambassade desgevraagd bevestigde dat alle papieren in orde waren. Zo waren beiden in het bezit van een dienststempel van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, waarmee zij de Gazastrook mochten bezoeken als onderdeel van de delegatie. Van Bommel en Meulenbelt zetten hun reis voort zonder de medewerkers.

Doel van de SP'ers is het onderzoeken van de levensvatbaarheid van de Routekaart naar Vrede, en de diverse alternatieven, zoals het Akkoord van Genève. De delegatie bezoekt onder meer leden van de Israëlische Knesset en de vredesbeweging, de Palestijnse leider Arafat, maar ook enkele van zijn belangrijkste criticasters, zoals Hanan Ashrawi en Mustapha Barghouti.