Gemeente IJsselstein



Nieuw beleid voor overlast veroorzakende bewoner dinsdag, januari 06, 2004 - 05:24 CET

6 januari 2004

De gemeente IJsselstein en de IJsselsteinse Woningbouwvereniging (IJWBV) gaan intensief samenwerken om huurders die hun buren extreem overlast bezorgen aan te pakken. Af en toe zijn er bewoners die extreme overlast veroorzaken. Door hun gedrag zijn ze niet of nauwelijks te handhaven in de woonomgeving. Gevolg is dat de omwonenden steeds vaker een beroep op de gemeente of woningbouwvereniging doen om tegen wangedrag op te treden. Zij hebben tenslotte recht op een 'ongestoord woongenot'. Overigens gaat hierbij om situaties die vaak al jarenlang spelen, waar diverse hulptrajecten geen soelaas hebben geboden. Gemeente en woningbouwvereniging hebben in dezen gezamenlijk een verantwoordelijkheid.

Wie regelmatig over de schreef gaat, hangt een ontruimingsprocedure boven het hoofd, met de kans dat hij/zij op straat komt te staan. Gezien de woningnood in de regio Utrecht is de kans groot dat iemand een aantal jaren geen woning meer kan huren. Met het Laatste Kansbeleid willen de gemeente en de IJsselsteinse Woningbouwvereniging voorkomen dat inwoners dakloos worden, ook als zij extreme overlast veroorzaken. Daarvoor is het noodzakelijk om samen met de hulpverlenende instanties de woonoverlast structureel en adequaat aan te pakken.

Goede afspraken
Wat houdt het Laatste Kansbeleid in? De veroorzaker van de overlast krijgt een andere woning aangeboden, maar moet in de nieuwe situatie hulpverlening accepteren en zijn woongedrag verbeteren. En hij moet zich aan de strenge voorwaarden houden die worden gesteld. De gemeente en de woningbouwvereniging bepalen wie in aanmerking komen voor een laatste kans. De Stichting WoningNet Publieke Taken verzorgt het geheel van hulpverlening. WoningNet heeft de expertise op het gebied van woonproblematiek en aan wonen gerelateerde inkomensproblematiek.
Er worden goede afspraken gemaakt met de 'laatste kanser'. Als het ook in de nieuwe situatie -ondanks de begeleiding- niet goed gaat, of weigert deze op zeker moment de begeleiding, dan volgt alsnog uitzetting uit de woning. De overlastgever krijgt vervolgens drie jaar lang geen andere woning in de regio aangeboden. Het gaat in eerste instantie om een proefperiode van een jaar met de bedoeling dat het project hierna wordt voortgezet.

Meer informatie:
P. Horsmans
Afdeling Bestuurszaken
Tel. (030) 68 61 823

IJsselstein, 6 januari 2004