Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Thuiszorg: de verhoging eigen bijdrage AWBZ

Als gevolg van de kabinetsplannen zijn de eigen bijdragen voor de AWBZ (o.a. de thuiszorg en het persoonsgebonden budget) aanzienlijk verhoogd. Op het journaal werd afgelopen maandag aandacht besteed aan mensen die om deze reden zelfs hun thuiszorg opzeggen. Hoewel de eigen bijdrage inderdaad fors is gestegen, is het opzeggen van noodzakelijke zorg geen oplossing.

Er bestaan soms mogelijkheden om een tegemoetkoming te krijgen via de gemeente of de belastingdienst. Sommige mensen weten hiernaast nog niet dat de eigen bijdrage altijd aan een maximum gebonden is. Ook het overstappen op een persoonsgebonden budget (PGB) kan in bepaalde gevallen soelaas bieden.
In dit artikel worden de belangrijkste punten van de nieuwe regeling uiteengezet. Daarnaast worden de mogelijkheden genoemd die er zijn wanneer de hoogte van eigen bijdrage voor u problemen oplevert. Met behulp van de rekenmodule hieronder kunt u bovendien zelf uw maximale eigen bijdrage berekenen.

De eigen bijdrage
U bent een eigen bijdrage verschuldigd wanneer u gebruik maakt van één van de volgende vormen van zorg: Huishoudelijke verzorging, persoonlijke verzorging, verpleging, ondersteunende begeleiding of activerende begeleiding. U bent de bijdrage verschuldigd zowel voor zorg in natura (meestal via de thuiszorg), als bij een PGB. U bent de eigen bijdrage verschuldigd op grond van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De AWBZ wordt uitgevoerd door het Zorgkantoor in uw regio. Het Zorgkantoor stelt de hoogte van de eigen bijdrage vast, maar besteedt de inning van de eigen bijdrage uit aan het Centraal Administratie Kantoor (het CAK). Van het CAK ontvangt u de rekeningen voor de eigen bijdrage. Wanneer u een persoonsgebonden budget heeft, wordt de bijdrage vooraf al ingehouden op uw budget.

Hoe hoog is de eigen bijdrage?
Voor de laagste inkomens, tot ca. EUR 13.500 per jaar, is de eigen bijdrage EUR 16,- per vier weken. Hierna stijgt de eigen bijdrage met het inkomen. Voor de hoogste inkomens geldt een maximum van EUR 528 per vier weken. Met behulp van de rekenmodule hieronder kunt u zelf uw maximale eigen bijdrage per week berekenen. Daarvoor dient u het zogenoemde 'peilinkomen' in te vullen.

Wat is het 'peilinkomen'?
Als 'peilinkomen' geldt het 'verzamelinkomen' van 2002. Het verzamelinkomen kunt u vinden op uw belastingaangifte van 2002. Dit is, kort gezegd, uw bruto-inkomen, waarbij nog geen rekening is gehouden met eventuele aftrekposten (zie ook de toelichting bij de rekenmodule). De regeling gaat uit van het inkomen van 2002, omdat de belastingdienst over dit inkomen vaak al een definitieve belastingaanslag heeft vastgesteld. Dit inkomen is, met andere woorden, bijna altijd al definitief bekend.

Sterke inkomensdaling in 2004
Indien uw inkomen over 2002 aanzienlijk hoger is dan in 2004, dan bestaat de mogelijkheid om het Zorgkantoor bij de berekening van de eigen bijdrage uit te laten gaan van uw huidige inkomen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer u in 2002 nog een inkomen uit arbeid had, maar in 2004 een WAO-uitkering heeft. Het verschil met uw jaarinkomen in 2002 moet groter zijn dan EUR 1816. Ook wanneer uw inkomen in 2004 bestaat uit een bijstandsuitkering, terwijl dit in 2002 nog niet het geval was, kunt u voor deze regeling in aanmerking komen. U dient hiervoor zelf een verzoek in te dienen bij uw Zorgkantoor. Het is belangrijk dat u hiervoor zelf initiatief onderneemt, omdat het Zorgkantoor dit zelf niet kan ontdekken!

Eigen bijdrage wordt onbetaalbaar?
Indien de verhoging van de eigen bijdrage u voor financiële problemen stelt zijn er een drietal mogelijkheden die verlichting kunnen bieden.


1. Bijzondere bijstand
U kunt een verzoek indienen bij de bijzondere bijstand van uw gemeente voor een tegemoetkoming. Dit is mogelijk wanneer u een inkomen heeft dat op of rond het sociale minimum ligt en door andere noodzakelijke kosten de eigen bijdrage niet meer kunt opbrengen. De gemeente kan dan voor de eigen bijdrage (of voor de andere noodzakelijke kosten) een tegemoetkoming verstrekken.


2. Voorlopige teruggaaf
U kunt de belastingdienst verzoeken om een voorlopige teruggaaf. U moet dan wel verwachten dat uw situatie in 2004 stabiel zal zijn. Indien u een vermindering in de hoeveelheid zorg verwacht (en daarom minder eigen bijdrage zult gaan betalen) kan een voorlopige teruggaaf betekenen dat u een naheffing krijgt.

De kosten van de eigen bijdrage zijn zgn. 'buitengewone uitgaven'. Om de gevolgen van de bezuinigingsoperatie van de regering voor chronisch zieken en gehandicapten te verzachten is de regeling rond buitengewone uitgaven voor 2004 gewijzigd. Wanneer u voor een aantal specifieke buitengewone uitgaven (zie hieronder) in 2004 een bedrag van meer dan EUR 300 kwijt bent , mag u een extra bedrag van EUR 757 opvoeren. Indien uw inkomen in 2004 lager zal zijn dan EUR 28.850, kunt u het totaalbedrag van uw buitengewone uitgaven bovendien vermenigvuldigen met 1,65. Indien u in 2004 meer dan EUR 300 aan eigen bijdrage zult betalen komt u in ieder geval voor deze regeling aanmerking.

buitengewone uitgaven: De specifieke buitengewone uitgaven zijn: medische hulpmiddelen, medicijnen, vervoerskosten -uitgezonderd de kosten van ziekenbezoek-, dieetkosten, extra kosten voor kleding of beddengoed -een vast bedrag, bijvoorbeeld bij rolstoelgebruikers- extra uitgaven voor gezinshulp én de eigen bijdragen voor de AWBZ en psychotherapie. Twijfelt u over wat wel en wat geen buitengewone uitgaven zijn, kijk dan voor meer informatie in Contact van februari of op de VSN-site, onder Wet & Recht.

Een rekenvoorbeeld: Iemand met een inkomen van EUR 20.000 betaalt EUR 301 eigen bijdrage over geheel 2004. Hierdoor mag het extra bedrag van EUR 757 worden bijgeteld. Als er verder geen buitengewone uitgaven zijn mag een bedrag van EUR 1058 (EUR 301 + EUR 757) worden vermenigvuldigd met 1,65. Het totaal aan buitengewone uitgaven wordt dan 1,65 maal EUR 1058 = EUR 1746. Uitgaande van een gemiddeld belastingtarief van 35 % wordt voor de buitengewone uitgaven EUR 611 terug ontvangen. Dit is een bedrag van bijna EUR 50 per maand!

De buitengewone uitgaven worden door de belastingdienst van uw te verwachten inkomen 'afgetrokken'. Hierdoor hoeft u in totaal minder belasting te betalen dan nu al automatisch -door uw werkgever of uitkeringsinstantie- op uw inkomen wordt ingehouden. De belasting die u in 2004 teveel zult betalen wordt dan door de belastingdienst in 2004 alvast terugbetaald. De nieuwe regeling heeft deze mogelijkheid ook geïntroduceerd voor mensen die een laag inkomen hebben en dus weinig of geen belasting betalen. Deze mensen krijgen de buitengewone uitgaven evengoed terug. Ook als u geen of een heel laag inkomen heeft en nog nooit eerder een aangifte heeft ingevuld kan deze regeling daarom op u van toepassing zijn! U dient een verzoek om voorlopige teruggaaf in bij de belastingdienst via een Vt-formulier. Dit formulier is eenvoudig in te vullen. Uw belangenorganisatie, uw vakbond of de belastingdienst kan hierbij helpen.


3. Zorg in natura omzetten in een persoonsgebonden budget Indien u nu zorg in natura ontvangt (bijvoorbeeld van de thuiszorg), kunt u er ook voor kiezen over te stappen naar een persoonsgebonden budget. Hieraan zijn voor- en nadelen verbonden. De voordelen zijn, voor wat betreft de eigen bijdrage, dat u het persoonsgebonden budget 'netto' uitgekeerd krijgt. U hoeft dus zelf geen eigen bijdrage meer te betalen, maar krijgt door de inhouding van de eigen bijdrage vanzelfsprekend wel minder geld dan u eigenlijk nodig heeft voor de zorg. Soms kan de zorg met een PGB echter goedkoper geregeld worden, waardoor u netto dezelfde zorg blijft ontvangen. Het overstappen naar een persoonsgebonden budget is een stap die u goed dient te overwegen, maar kan een oplossing zijn. Voor meer informatie over het persoonsgebonden budget belt u Per Saldo (www.pgb.nl, 030-2304066) of uw eigen zorgkantoor. of kijk op de site van het College voor Zorgverzekeringen (www.pgb.cvz.nl).

De onderstaande module met toestemming overgenomen van Per Saldo

Bereken uw maximale bijdrage voor thuiszorg per week in 2004


* Vul uw verzamelinkomen in over het belastingjaar 2002, in euro's. Hebt u een fiscale partner (gehuwden, geregistreerd partners en mensen die samenwonen), dan moet u voor de berekening van de maximale eigen bijdrage uw eigen verzamelinkomens en dat van uw partner bij elkaar optellen.
U vindt het verzamelinkomen op uw belastingaangifte over het jaar 2002. U kunt ook uitgaan van uw bruto jaarinkomen (in box 1, 2 en 3), verminderd met de persoonsgebonden aftrek (zoals de aftrekbare van buitengewone uitgaven wegens handicap of ziekte en de aftrekbare giften). Hebt u geen aftrekposten, geen eigen woning en geen vermogen, dan kunt u uitgaan van uw (gezamenlijke) bruto jaarinkomen, zoals dat op de jaaropgave staat van uw werkgever of uw uitkeringsinstantie.
Let op: typ het bedrag in hele euro's, zonder punten of komma's er tussen! (Voorbeeld goed: 20000, voorbeeld fout: 20.000.)
* Uw (gezamenlijke) verzamelinkomen was in 2002: EUR _____
* Klik hier om uw maximale eigen bijdrage te berekenen:


* Uw maximale eigen bijdrage in 2004 bedraagt: EUR _____ per week.

06 januari 2004

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400