Gemeente Heythuysen

Nieuws

Vangnetregeling huursubsidie 2003/2004

Wat houdt deze regeling in

De Vangnetregeling huursubsidie voorziet in bepaalde gevallen in het verstrekken van een bijdrage aan huurders van wie het totale inkomen over het peiljaar (2002) niet representatief is voor de inkomenspositie gedurende (een deel van) het betreffende subsidiejaar van de huursubsidie.
Daarbij gelden twee voorwaarden: er moet sprake zijn van een inkomensdaling van tenminste 20% vergeleken met het inkomen van 2002, en het actuele inkomen moet binnen de grenzen van de Huursubsidiewet vallen.
De Vangnetregeling subsidieert het deel van de huurprijs dat volgens de Huursubsidiewet gesubsidieerd zou kunnen worden, als gerekend zou worden met dit actuele inkomen.
Voor aanvragers, die al huursubsidie ontvangen, betekent dit dat als een bijdrage op grond van de Vangnetregeling wordt toegekend, zij een aanvulling op die huursubsidie krijgen. Was geen huursubsidie toegekend, dan ontstaat recht op de volledige bijdrage. De bijdrage in de huurlasten wordt steeds vastgesteld voor maximaal een periode van 3 maanden (subsidietijdvak), uiterlijk tot en met 30 juni 2004. Na afloop van het subsidietijdvak kan een vervolgaanvraag worden ingediend voor wederom 3 maanden.
Betaling van de bijdrage vindt achteraf na toekenning over het betreffende subsidietijdvak plaats. In bijzondere omstandigheden kan een voorschot worden verstrekt. Een verzoek hiertoe dient schriftelijk te gebeuren.

Wanneer kunt u een bijzondere bijdrage huurlasten aanvragen Als er in het lopende subsidiejaar wijzigingen optreden in uw financiële situatie (bijvoorbeeld door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid), waardoor het gezamenlijk gezinsinkomen is gedaald (20% of meer ten opzichte van 2002), dan kunt u een verzoek voor een bijzondere bijdrage in de huurlasten indienen. Let op! Indien uw gezinssituatie wijzigt (bijvoorbeeld door overlijden of verhuizing van een meeverdienende medebewoner) en u ontvangt nog geen huursubsidie, dan moet u een aanvraag voor huursubsidie indienen bij het ministerie van VROM.
Indien uw gezinssituatie wijzigt en u ontvangt al huursubsidie, dan kunt u een bijdrage in de huurlasten in het kader van de vangnetregeling aanvragen.

Hoe kunt u de bijzondere bijdrage huurlasten aanvragen Het aanvragen van een bijzonder bijdrage in de huurlasten dient te gebeuren binnen 3 maanden nadat de inkomensdaling heeft plaatsgevonden door middel van een door het ministerie van VROM daartoe vastgesteld formulier.
Dit formulier is verkrijgbaar bij de Intergemeentelijke Sociale Dienst voor het Leudalkwartier, Dorpstraat 51a, 6093 EB Heythuysen.

Wilt u meer weten over de Vangnetregeling dan kunt u daartoe contact opnemen met Irene Vandewal van de Intergemeentelijke Sociale Dienst voor het Leudalkwartier, bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 09.00 uur tot 12.00 uur, doorkiesnummer 499620. Wilt u meer weten over huursubsidie dan dient u daartoe contact op te nemen met het ministerie van VROM, tel. 0800-4887782 (gratis) of 0900-4887782 ( 0,35 per gesprek).