Dienstenbond CNV

CAO Slijterijen: de laatste druppel?
06-01-2004

Voor de tweede maal heeft er overleg plaats gevonden. Ook nu geven werkgevers aan dat het algehele beeld in de branche zorgwekkend is, waardoor er geen enkele financiële ruimte meer is. Werkgevers handhaven hun voorstel: het verlengen van de CAO zonder loonsverhoging.

Geen loonsverhoging is voor ons als CNV Dienstenbond eenvoudig niet bespreekbaar. Wij begrijpen dat het zeer lastig is in de branche, maar vinden dat er wel rekening gehouden dient te worden met de motivatie van medewerkers. Medewerkers moeten uitzicht hebben op groei, temeer medewerkers de werkgevers opnieuw de hand hebben toegestoken door akkoord te gaan met de in het najaarsakkoord afgesproken nullijn over de komende jaren.

Loonschalen
Werkgevers blijven echter van mening dat dit niet voldoende is en er dit jaar al een loonsverhoging van 3% heeft plaatsgevonden van de feitelijke salarissen en loonschalen. Betreffende de motivatie merken de werkgevers op dat die deels in de schalen te vinden is; mensen hebben een perspectief. Ondanks het feit dat wij als bonden de nodige stappen hebben gezet om de impasse te doorbreken, is er volgens werkgevers nog steeds geen financiële ruimte. Daarbij verwijzen zij naar onderzoek van derden naar de branche. Zo wordt verwezen naar de uitgave van Cijfers & Trends 2003/2004 van de Rabobank. Daaruit blijkt dat iedere 100 Euro omzet resulteert in een brutowinst van Euro 20,-- en Euro 22,-- aan kosten; per saldo een verlies van Euro 2,--.

Gezonde bedrijfstak
Als werknemersorganisatie hechten ook wij, net als werkgevers, aan een gezonde bedrijfstak. Echter wij geloven niet dat het uitblijven van een loonsverhoging zal bijdragen aan de oplossing van de problemen binnen de slijtersbranche. Kennelijk werkt de huidige strategie van concurrentie op basis van prijs niet. Ons inziens is er dan ook juist behoefte aan investering in mensen en winkels om de huidige negatieve spiraal van omzetdaling en dalende marges te doorbreken. Een goed en concurrerend arbeidsvoorwaardenpakket hoort absoluut bij een branche die nieuwe toekomstmogelijkheden zoekt. De afgelopen jaren is op dit gebied veel gerealiseerd. Dat mag nu niet afgebroken worden.

Achterban
Wij hebben als CNV Dienstenbond aangegeven om niet naar de achterban terug te gaan met nul aan loonsverhoging. Dat is in onze ogen geen resultaat maar een dictaat. Er zijn heel veel zaken naar voren gebracht tijdens het overleg, maar de werkgevers dienen zich te realiseren dat het ons ernst is. Werkgevers hebben hierop aangegeven dat zij graag in overleg blijven met de bonden. Zij onderschrijven dat deuren nog niet dicht zijn en dat zij naar hun achterban terug zullen gaan en het initiatief zullen nemen voor een nieuw gesprek. Snelheid zal, waar mogelijk, betracht worden aldus werkgevers.

CAO-commissie
U kunt van dichtbij het onderhandelingsproces meemaken wanneer u zitting neemt in de CAO-commissie. Interesse? Neem dan contact op met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga, tel: (0512)583440 of email g.seffinga@cnvdibo.nl.

Het gaat er nu op aankomen. Het wordt dus de vraag of er straks een CAO komt met of zonder steun van u en uw collega. Word daarom ook lid via onderstaande link of vraag het gratis infopakket aan via tel: (023)5651052.