Gemeente Eindhoven

Persbericht: 6 januari 2004, no. 250

Ter verbetering van leefbaarheid en veiligheid

Extra beveiliging Stationsplein en Dommelkwartier

Op het Stationsplein en in het Dommelkwartier in Eindhoven is het komende half jaar in de nachtelijke uren extra beveiliging aanwezig. De beveiliging wordt uitgevoerd door een particuliere bewakings- en beveiligingsdienst in opdracht van de gemeente Eindhoven.

De gemeente heeft hiertoe besloten na overleg in december jl. met politie, VVV, horeca- en bewonersvertegenwoordiging.

De beveiliging is een eerste maatregel van het Bestuurlijk Interventie Team Eindhoven (Bite), ter verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in dit gebied. Op het Stationsplein en in het Dommelkwartier staan deze zaken onder druk, onder meer vanwege overlast van dak- en thuislozen, vervuiling en criminaliteit.

Andere maatregelen die op korte termijn genomen worden, zijn: het verplaatsen van de fietsenstalling bij het station en handhaving op het fout parkeren van fietsen. Daarnaast loopt er een verzoek tot aanwijzing als veiligheidsrisicogebied, waardoor instrumenten als preventief fouilleren en gebiedsontzeggingen kunnen worden ingezet. Over de verdere aanpak van de problemen op het Stationsplein en in het Dommelkwartier heeft de gemeente nog nader overleg met onder andere politie, bewoners, investeerders, horeca, VVV en NS.

Bite
Het Bestuurlijk Interventie Team Eindhoven (Bite) is een multidisciplinair team dat slagvaardig op kan treden waar veiligheid of leefbaarheid onder druk staan. Het team is wisselend van samenstelling, met medewerkers van DSOB (Bestemmingsplannen en Bouw en Woningtoezicht), DAPZ (Juridische Zaken en Burgerzaken), Brandweer en Rampenbestrijding (Toezicht en Handhaving, WZI (Fraudebestrijding), GGD (Hygiëne), Milieudienst en Politie.

De mogelijkheid bestaat desgewenst andere disciplines toe te voegen, zoals woningbouwcorporaties of de Belastingdienst. Het team gaat actiegericht te werk in geval van overlastsituaties en moet resulteren in een verbetering van het veiligheidsgevoel en leefbaarheidswaardering van de inwoners.

Naast het Stationsplein en Dommelkwartier zal Bite zich de komende weken richten op de aanpak van de Urkhovenseweg (in verband met de aanpak van illegale bouw, ingebruikname grond en autohandel) en wordt voor de Heezerweg binnen de Ring nu de inventarisatie afgerond en een plan van aanpak opgesteld voor de aanpak van illegale bewoning, bouw en vervuiling. De komende weken zijn hier ook acties te verwachten.

© 2003 Gemeente Eindhoven