FNV HORECABOND

Controle minimumloon verscherpen

De FNV Horecabond dringt er bij minister De Geus op aan de controle op het minimumloom te verscherpen. Met name in de horeca wordt dit massaal ontdoken, constateert de FNV Horecabond. De Horecabond reageert daarmee ook op voostellen het minimumloon nog maar een keer per jaar aan te passen.

Voorzitter Ben Francooy van de FNV Horecabond heeft op 18 december een brief met dat verzoek aan de minister gestuurd. Hieronder volgt de letterlijke tekst van deze brief:

Betreft: controle op minimumloon in de horeca

In het kader van het najaarakkoord is besloten het wettelijk minimumloon (WML) in 2004 niet te verhogen. Onderzoek van de Arbeidsinspectie van maart 2003 laat zien dat de horecasector fors voorop loopt bij het ontduiken van het minimumloon. Periodieke controles en een klachtenregeling blijken nauwelijks te werken, zo constateert het rapport.
U heeft echter de Tweede Kamer zowel bij de aanbieding als op 28 november laten weten dat u hoopt door meer voorlichting een betere toepassing van het WML te bereiken. Pas rond 2006 wilt u eventueel het toezicht verscherpen.
Ons inziens is dat absoluut te weinig en te laat. Sinds jaar en dag is duidelijke dat in de horecasector het minimumloon op grote schaal wordt ontdoken. Genoemd rapport onderschrijft dat nog eens een keer. Onze inschatting - mede op basis van geluiden uit de sector - is dat de situatie in werkelijkheid nog erger is dan dit rapport schetst. Wij verzoeken u daarom dringend om zo spoedig mogelijk en nog dit jaar te beginnen met verscherpte controle op het correct uitbetalen van het WML in deze sector.
Intussen heeft Koninklijk Horeca Nederland onder meer in haar periodiek van november 2003 voorgesteld om het WML nog slechts een maal per jaar aan te passen. Wij staan daar in principe niet onwelwillend tegenover. Maar eerst zal een einde moeten komen aan het verkeerd of niet toepassen van deze basisvoorziening. Pas als dat, onder meer door beter en vaker te controleren geregeld is, willen wij meedenken over het voorstel van de ondernemersvereniging. Ook wij zien het voordeel van het slechts een maal per jaar aanpassen van het WML, met name voor wat betreft administratieve taken, belastingtechnische en CAO zaken. Dat is echter alleen bepreekbaar, wanneer de sector het WML correct en volledig toepast.

Noot (