Openbaar Ministerie

arnhem, 6 januari 2004


Vordering inbewaringstelling door rechter-commissaris afgewezen

De rechter-commissaris heeft de vordering inbewaringstelling van de 43-jarige militair afgewezen. Deze militair wordt verdacht van het feit dat hij op 27 december 2003 een plunderaar in Irak heeft doodgeschoten.
Voor een aanhouding is een verdenking voldoende. Voor een inbewaringstelling is een zwaardere verdenking (ernstige bezwaren) nodig. De rechter-commissaris heeft de ernstige bezwaren onvoldoende aanwezig geacht voor moord danwel doodslag.
Voor de verdenking dood door schuld is geen voorlopige hechtenis mogelijk. Het OM handhaaft het standpunt dat de verdachte ten onrechte heeft geschoten. Het onderzoek naar de precieze toedracht wordt door de Kmar en het OM voortgezet.
De verdachte zal uiterlijk morgenochtend in vrijheid worden gesteld.

Het OM zal geen hoger beroep instellen tegen de beslissing van de RC. De reden voor de vordering inbewaringstelling was vooral gelegen in het onderzoeksbelang. Nu de verdachte op vrije voeten komt en een behandeling van het hoger beroep enkele dagen op zich zal laten wachten, legt het OM zich neer bij de beslissing van de RC.