Apple Benelux

Apple kondigt iLife '04 aan

Met een nieuwe versie van iPhoto, iMovie en iDVD, en het nieuwe GarageBand

Bunnik, 6 januari 2004 - Bunnik, 6 januari 2004 Apple kondigt vandaag iLife '04 aan, de nieuwste versie van het bekroonde pakket Apple programma's voor de digitale levensstijl. iLife '04 bevat de meest recente versie van iPhoto, iMovie en iDVD, plus het nieuwe GarageBand, een revolutionair, nieuw muziekprogramma waarmee de Mac zowel een professioneel muziekinstrument als een opnamestudio wordt voor ervaren en beginnende muzikanten. iLife '04 bevat tevens het onlangs uitgebrachte iTunes 4.2, 's werelds beste jukeboxsoftware voor digitale muziek. Deze versie van iTunes bevat de iTunes Music Store, de belangrijkste downloadsite voor digitale muziek. iLife '04 is het toonaangevende programmapakket waarmee consumenten eenvoudig hun foto's kunnen sorteren, hun muziekcollectie kunnen beheren, films kunnen maken, dvd's kunnen samenstellen en nu ook muziek kunnen maken.

Met iLife '04 neemt Apple wederom een grote voorsprong op haar pc-concurrenten door de meest vernieuwende software aan te bieden voor het maken en beheren van digitale muziek, foto's en films, aldus Steve Jobs, CEO van Apple. En nu is er GarageBand, dat hetzelfde betekent voor muziek als iMovie voor video en iPhoto voor foto's: een programma waarmee het creatieve proces voor iedereen zowel gemakkelijk als betaalbaar is. Meer dan de helft van de Amerikaanse huishoudens heeft ten minste één gezinslid dat momenteel een muziekinstrument bespeelt, dus volgens ons zal GarageBand met open armen worden ontvangen.

GarageBand maakt van de Mac een complete opnamestudio, waarmee zowel beginnende als ervaren muzikanten op een eenvoudige manier muziek kunnen afspelen, opnemen en samenstellen via een ongelooflijk eenvoudige interface. In GarageBand kan de gebruiker segmenten met opnamen, digitale audio en loops arrangeren en bewerken en op die manier een nummer maken. GarageBand wordt geleverd met meer dan vijftig software-instrumenten, inclusief een hoogwaardige vleugel die de gebruiker kan bespelen en opnemen via een USB- of MIDI-keyboard. De meer dan duizend professioneel opgenomen audioloops kunnen met elkaar worden gecombineerd om een compleet nummer of bijvoorbeeld een achtergrondspoor te maken. De gebruiker kan zowel zangpartijen als instrumenten, zoals een gitaar, digitaal opnemen via een microfoon of een analoge geluidsinvoerpoort. Vervolgens kunnen al deze sporen worden bewerkt en gemixt, waarbij gebruik kan worden gemaakt van meer dan tweehonderd professionele effectinstellingen, waaronder pro-effecten als galm en echo, en van de ingebouwde expertise van professionele geluidstechnici. Dankzij de geavanceerde modelleringstechniek in GarageBand kunnen gitaristen de meest begeerde versterkergeluiden benutten. Hiervoor worden zes versterkereffecten meegeleverd, waaronder clean jazz, arena rock en British invasion. Vanuit GarageBand kan de gebruiker ook complete nummers naar iTunes exporteren en die op een cd branden, in de hoogwaardige AAC- of de MP3-structuur omzetten, naar de iPod kopiëren of in een van de andere iLife-programma's gebruiken.

In iPhoto 4 kunnen gebruikers tot 25.000 foto's vergroten, verkleinen en sorteren. Het vinden van de juiste foto is daardoor slechts nog een kwestie van seconden. Doordat de foto's nu op datum kunnen worden gesorteerd, zijn ze nog eenvoudiger terug te vinden. Ook nieuw zijn de slimme albums, die de foto's automatisch sorteren op datum, trefwoord of de beoordeling die de gebruiker zelf aan de foto's heeft toegekend. De nieuwe diavoorstellingen bevatten nu filmovergangen en regelaars waarmee je de foto's tijdens de voorstelling kunt roteren, beoordelen en verwijderen. En dankzij Rendezvous kunnen gebruikers hun foto's eenvoudig delen met andere computers in hun thuisnetwerk.

In iMovie 4 kunnen gebruikers de fragmenten nu rechtstreeks in de tijdbalk bewerken, zodat het maken van een film minder tijd en moeite kost. Ze kunnen bovendien meerdere fragmenten tegelijk bewerken, zodat de bewerking en rendering van de filmfragmenten sneller en efficiënter verlopen. Dankzij de grafische geluidsgolfvormen en de navigatiemogelijkheden kunnen gebruikers bepaalde bewerkingspunten in de audiosporen opzoeken, en de hulplijnen maken de synchronisatie van het beeld en het geluid heel eenvoudig. Gebruikers kunnen live-video rechtstreeks vanaf de iSight-camera importeren in het fragmentenpaneel. Ook kunnen ze in iMovie 4 hun films delen per e-mail of via hun .Mac-HomePage op het internet. Een andere mogelijkheid is om de films mee te nemen op een compatibele Bluetooth mobiele telefoon of organizer.

iDVD 4 bevat twintig nieuwe thema's met Hollywood-allure. Veel thema's hebben ruimte voor een automatisch startende film en submenu's, die de gebruiker van een persoonlijk tintje kan voorzien door muziek, foto's en films toe te voegen. Het resultaat is een echt originele dvd. Via het mediapaneel van iDVD kunnen gebruikers hun films uit iMovie, hun foto's uit iPhoto en hun muziek uit iTunes of GarageBand toevoegen aan hun dvd, en aan de verbeterde diavoorstelling kunnen ze nu overgangen van filmkwaliteit en iTunes-afspeellijsten toevoegen. De indelingsweergave geeft een overzicht van het complete dvd-project, en dankzij de professionele codering past er nu meer dan twee uur aan videomateriaal op een dvd-schijf.

iLife '04 bevat tevens de meest recente versie van iTunes, 's werelds beste jukeboxsoftware voor digitale muziek, die nu ook is voorzien van de iTunes Music Store. In iTunes kunnen gebruikers muziek importeren vanaf hun cd's, legaal muziek downloaden voor slechts USD 0,99 per nummer (USA only), de muziek uit hun digitale-muziekbibliotheek ordenen en mixen in een eigen afspeellijst, zelf cd's branden en hun complete muziekcollectie naar een iPod kopiëren. De baanbrekende iTunes Music Store, de iTunes-jukeboxsoftware en de bestverkopende draagbare iPod-muziekspeler vormen samen een complete oplossing voor muziekliefhebbers, waarmee ze hun digitale-muziekcollectie kunnen uitbreiden, ordenen en beluisteren, waar ze ook zijn.

Prijzen en verkrijgbaarheid
iLife '04 is vanaf 16 januari leverbaar via de Apple Store op het internet (www.apple.com/nlstore) en via erkende Apple resellers voor een adviesprijs van EUR 49. De iLife '04-programma's worden tevens meegeleverd met alle nieuwe Macs. Er is bovendien een iLife Up-To-Date-upgradepakket beschikbaar voor alle klanten die op of na 6 januari een nieuwe Mac aanschaffen waarbij iLife '04 niet wordt meegeleverd. Het iLife Up-To-Date-pakket is verkrijgbaar tegen betaling van verzend- en administratiekosten (EUR 19,95). iTunes versie 4.2 kan momenteel gratis worden gedownload vanaf www.apple.com/nl.

iLife vereist Mac OS X versie 10.2.6 of hoger, QuickTime 6.4 of hoger, een Macintosh computer met een PowerPC G3-, G4- of G5-processor, minimaal 256 MB RAM en een beeldscherm met een minimale resolutie van 1024x768. Voor GarageBand is minimaal een 600-MHz G3-processor vereist. Om de software-instrumenten in GarageBand te kunnen gebruiken, is een G4- of G5-processor vereist. Voor iDVD is een 733-MHz G4-processor vereist. Om dvd's te kunnen branden is een SuperDrive vereist.

© 2004 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, Mac OS, GarageBand, iLife, iTunes, iPod, Apple Store en QuickTime zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.


***

Apple
Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en Internet-producten.

Websites van Apple: Voor informatie over Apple: http://www.apple.com Voor informatie over Apple België: http://www.apple.com/nl Voor persberichten van Apple Benelux: http://www.apple.com/nl/pr