Gemeente Den Haag

januari 2004
Gemeente 100% verantwoordelijk voor nieuwe Wet Werk en bijstand (6 januari)

Op 1 januari 2004 is de Wet Werk en Bijstand ingegaan, die gemeenten meer beleidsvrijheid geeft in het begeleiden van uitkeringsgerechtigden naar betaald werk en daartegenover 100% financiele verantwoordelijkheid stelt. Hoewel dat volgens de nieuwe bijstandswet niet meer verplicht is, kiest de gemeente Den Haag voor voortzetting van de succesvolle sluitende aanpak voor jongeren en nieuwkomers. Wethouder Heijnen bevestigde dit nog eens bij zijn nieuwjaarstoespraak tot de medewerkers van de dienst SZW: ADen Haag laat niemand los; dat is en blijft ons motto@

Aanpak Jeugdwerkloosheid
Hoewel de werkloosheid onder jongeren met zo=n 20% is toegenomen is het aantal jongeren met een bijstandsuitkering sinds halverwege vorig jaar weer afgenomen. Jongeren worden direct in traject genomen door het Jongerenteam van de dienst SZW. Dat wil zeggen dat onmiddellijk gezocht wordt naar een passende stage, praktijktraining of leerwerkplek om de kans op een betaalde baan te vergroten. Heijnen wil daarmee voorkomen wat in de jaren >80 en >90 met werkloze jongeren gebeurde: door gebrek aan werkervaring werd het steeds moeilijker de aansluiting op de arbeidsmarkt te vinden. AJongeren van toen, vinden we nog steeds terug in het klantenbestand van nu; Dat moeten we te allen tijde voorkomen@. De aanpak jeugdwerkloosheid voor de gemeente Den Haag is vandaag door het college van Burgemeester en Wethouders naar de Raadscommissie verstuurd.

Veranderingen armoedebeid
De Wwb heeft een aantal veranderingen in het armoedebeleid tot gevolg: sinds 1 januari 2004 bestaat het Ooievaarsfonds niet meer. Voor schoolkosten kunnen mensen vanaf augustus 2004 terecht bij de bijzondere bijstand. 65+-ers kunnen aanspraak maken op het Fonds voor ouderen. Met de Ooievaarspas 2004 kunnen ook kinderen - net als volwassenen- korting krijgen op de contributie bij sportclubs die meedoen aan de Ooievaarspas. Mensen die vijf jaar of langer onafgebroken leven van een inkomen op bijstandniveau en die geen inkomsten Auit of in verband met arbeid@ hebben ontvangen in die periode, komen in aanmerking voor de langdurigheidstoeslag 2004. Deze bedraagt voor gezinnen 462,- en voor alleenstaanden 324,-.

Nieuw premiebeleid
Voor mensen die minstens zes maanden een bijstanduitkering hebben ontvangen en een arbeidsovereenkomst hebben voor minimaal 6 maanden komen in aanmerking voor een uitstroompremie van 500 euro Zij moeten met hun baan volledig in hun onderhoud kunnen voorzien. Ook gesubsidieerde werknemers met een Wiw- of ID-baan kunnen deze premie krijgen als zij een ongesubsidieerde baan vinden waarmee zij in hun onderhoud kunnen voorzien. Uitkeringsgerechtigden die een deeltijdbaan vinden krijgen een premie van 250 euro, omdat daarmee de kans op een volledige baan wordt vergroot.

Geleidelijke invoering
In 2004 wordt de administratie en automatisering bij de dienst SZW op de wet aangepast en zal het gemeentelijk reintegratiebeleid verder worden uitgewerkt. De consequenties van de wet zullen voor iedere bijstandsgerechtigde verschillend zijn. Den Haag blijft kiezen voor een individuele aanpak met oplossingen op maat. Gedurende het jaar 2005 zullen alle cliënten van de dienst SZW worden herbeoordeeld aan de hand van de bepalingen van de WWB. Met elke bijstandsgerechtigde worden individuele afspraken gemaakt en de klant wordt ingelicht over de consequenties als hij/zij deze niet nakomt.