Gemeente Den Haag

januari 2004
College kiest definitief voor gebruikersruimte in Van der Vennestraat (6 januari)

Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag definitief besloten om een opvangvoorziening voor harddruggebruikers (gebruikersruimte) te vestigen in het voormalige politiebureau aan de Van der Vennestraat 85. Hoewel met name in de directe omgeving weerstand bestaat tegen de locatie, is er volgens het college in de Schilderswijk als geheel voldoende draagvlak voor een dergelijke voorziening die bijdraagt om de overlast in de wijk te verminderen.

In de periode van 23 oktober tot en met 18 november heeft in de wijk veelvuldig overleg plaatsgevonden over de komst van de gebruikersruimte. Gemeente, Parnassia en politie hebben op tientallen plaatsen en momenten overleg gevoerd met Schilderswijkers, bedrijven en instellingen uit de wijk. Ook hebben wijkbewoners en raadsleden een bezoek gebracht aan een vergelijkbare opvangvoorziening in Apeldoorn. In totaal is met een paar honderd mensen gesproken.

De verwachting is dat de gebruikersruimte eind 2004 in gebruik kan worden genomen. Er zijn goede afspraken gemaakt en maatregelen getroffen om de gebruikersruimte een succes te laten worden. Zo is er sprake van professionele begeleiding, een helder toelatingsbeleid en duidelijke huisregels en sancties. Er wordt een beheercommissie ingesteld waarin o.a. omwonenden zitting hebben. Verder zijn er goede afspraken gemaakt met de politie over hun rol en de prioriteit van meldingen.