Nederlandse Vereniging van journalisten

Akkoord op hoofdlijnen HMG CAO 2004

Hilversum, 6 januari 2004

Partijen FNV KIEM, DE UNIE, NVJ

RTL/de Holland Media Groep

Dinsdag 6 januari 2004 hebben de onder partijen genoemde vakorganisaties en RTL/de Holland Media Groep (HMG) een akkoord bereikt over de CAO 2004 voor RTL/de Holland Media Groep. De hoofdlijnen van het akkoord zijn hieronder samengevat en worden voor eind januari 2004 nader uitgewerkt in het CAO Protocol 2004.

Ten aanzien van HMH is afgesproken dat de CAO 2001 t/m 2003 van toepassing blijft. De reden hiervoor is het voorgenomen besluit van HMG tot overdracht van 50% van de aandelen in RTL 4 Productions B.V. (HMH) aan Grundy International Holdings No. 1 B.V. Het voornemen is om HMH zelfstandig in de productiemarkt te laten opereren. Het is derhalve passend dat de toekomstige directie van HMH afspraken maakt over een toekomstige CAO die gericht is op de karakteristieken van de productiemarkt.

Totdat andere collectieve of individuele afspraken zijn gemaakt is voor HMH de HMG CAO 2003 van toepassing door middel van door- en nawerking in de arbeidsovereenkomsten met de HMH-medewerkers. De directie van RTL/de Holland Media Groep garandeert dat de partij die de aandelen van HMG in HMH overneemt zich verplicht om met de betrokken vakorganisaties een CAO voor 2004 af te sluiten die tenminste van een gelijkwaardig niveau is als de HMG CAO van 2003.

Indien de aandelen van HMG in HMH niet naar een andere partij overgaan, wordt op HMH onverkort de HMG CAO van 2004 van toepassing.

De enige uitzondering op bovengemaakte afspraak is de hieronder genoemde eenmalige bonus van 1,5% die wordt uitgekeerd bij het salaris van januari 2004 aan medewerkers met een arbeidscontract met HMG of haar dochterondernemingen (met uitzondering van IP). Deze eenmalig bonus geldt ook voor medewerkers met een arbeidscontract met HMH.

HOOFDLIJNEN VAN HET AKKOORD

Looptijd: Een CAO met een looptijd van 1 jaar (1/1/04 t/m 31/12/04).

Loon

Algemeen

De vakorganisaties, de ondernemingsraad en de directie van HMG zullen in 2004 in overleg treden over de huidige beoordelingssystematiek van HMG en het hieraan gekoppelde loongebouw. Het doel van dit overleg is:

om te komen tot een beoordelings- en beloningssystematiek waarbij een beter onderscheid gemaakt kan worden tussen gemiddeld, goed en excellent functionerende medewerkers

zorgvuldig te overwegen of de beloningssystematiek kwalitatief en kwantitatief aan de wensen van de werkgever en werknemerspartijen voldoet om zonodig aanpassingen in de systematiek door te voeren. In dit kader wordt ook de wens van de werkgever meegenomen om de beloning binnen HMG meer te koppelen aan de winstgevendheid van de onderneming dan op dit moment het geval is.

Beloning 2003


1. Een eenmalige bonus van 1,5% die wordt uitgekeerd bij het salaris van januari 2004. Dit is gedeeltelijk een extra beloning voor de bijdrage van de medewerkers aan het realiseren van een positieve ebita in 2003 en de extra inzet in het kader van de verhuizing. Daarnaast is deze extra bonus een gedeeltelijke compensatie voor de wijzigingen op het gebied van pensioenen en ziektekosten.

Daarnaast zal in april 2004 de bonus worden uitgekeerd die gekoppeld is aan de beoordeling 2003, conform de matrix uit de CAO van 2001-2003 bij ebita- niveaus beginnend bij E 18 miljoen.

Beloning 2004

Geen structurele salarisverhoging, vanwege de in het Sociaal Akkoord afgesproken nullijn.
Handhaving van de eindejaarsuitkering van 5%.

Handhaving van het huidige periodieke systeem (3,6% verhoging bij normaal/goed functioneren), met inachtneming van de afspraak betreffende de evaluatie van de huidige beoordelingssystematiek.

Een gedurende de CAO van 2004 geldende verhoging van de aan de beoordeling gekoppelde ebitabonus met 0,5%, conform onderstaande matrix. De verhoging van de percentages van de winstgerelateerde uitkering is bedoeld om medewerkers te kunnen laten delen in het resultaat van de onderneming. De aan deze uitkering gekoppelde ebitaniveaus zijn iets lager dan de door de aandeelhouder en de HMG-directie afgesproken targets voor 2004. Hiermee wordt de kans op uitkering van de bonus vergroot.

Ebita in E 30 - 32 mio 33 - 34 mio 35 mio en meer

Performance

0 - 29 punt 0,5% 1 % 1,5% 30 - 40 punt 1 % 1,5% 2,5% 41 - 60 punt 1,5% 2 % 3,5%

Tijdelijke contracten

HMG heeft de intentie om vanaf januari 2005 een beleid te voeren waarbij werknemers bij goed functioneren en in geval van structurele werkzaamheden na minimaal een jaarcontract een contract voor onbepaalde tijd krijgen aangeboden. Het jaar 2004 is een overgangsjaar dat de HMG-directie onder leiding van haar nieuwe CEO zal gebruiken om de uitgangspunten van haar toekomstige bedrijfsvoering en de daarbij behorende organisatievorm vast te stellen. Tijdens het overgangsjaar 2004 zullen voor indiensttreding en ontslag de afspraken uit de bestaande CAO (2001 tot en met 2003) worden gehandhaafd. Met uitzondering van de volgende, nieuwe afspraak: Alle medewerkers die na 1 januari 2004 bij HMG middels een jaarcontract in dienst treden of van wie het jaarcontract na die datum wordt verlengd of beëindigd, hebben bij beëindiging van het contract door de werkgever na een dienstverband met HMG van in totaal 2 of 3 jaar recht op 2 respectievelijk 3 maandsalarissen. Deze regeling geldt pro rato bij doorlopende contracten vanaf 20 maanden.

Deze laatstgenoemde regeling geldt niet voor de presentatoren van HMG over wie de vakorganisaties en de HMG-directie begin 2004 verder in overleg zullen treden. Dit overleg betreft presentatoren met arbeidsvoorwaarden die niet in lijn zijn met de HMG CAO en/of in ruime mate betaalde nevenwerkzaamheden verrichten. Deze presentatoren worden op onderdelen uitgesloten van de CAO 2004, waaronder de flexcontractafspraken.

Onkostenvergoedingen

HMG blijft onkostenvergoedingen op bedrijfsniveau regelen en afstemmen met haar Ondernemingsraad. In de CAO wordt een passage opgenomen waaruit dit blijkt en waarin tevens wordt aangegeven dat gemaakte, reële beroepsonkosten bij HMG worden vergoed.

In het kader van de wettelijke fiscale wijzigingen met betrekking tot zowel het zakelijk verkeer als het woonwerk-verkeer is de hierna volgende overgangsregeling voor het jaar 2004 afgesproken. Het jaar 2004 wordt gebruikt om een definitieve regeling te formuleren die zal ingaan op het moment dat alle bedrijfsonderdelen (inclusief IP) verhuisd zijn naar de nieuwe huisvesting van HMG op het Mediapark.

De overgangsregeling houdt in dat de vergoeding van het woon/werk-verkeer ongewijzigd blijft en dat HMG de negatieve gevolgen van de nieuwe fiscale wetgeving voor de zakelijke kilometers compenseert. Concreet houdt dit in dat medewerkers per zakelijke kilometer een vergoeding van E 0,35 krijgen waarvan E 0,18 netto en E 0,17 bruto.

Werktijdenregeling/registratie

Algemeen

In 2004 wordt een werkgroep gestart die een nieuwe werktijdenregeling binnen HMG gaat uitwerken. Onderdeel hiervan vormt de invoering van een jaarurennorm binnen heel HMG.
Uitgangspunt is om deze regeling te gaan toepassen vanaf 1 januari 2005 nadat de CAO-partijen hierover overeenstemming hebben bereikt.

Regeling 2004 voor BCN

Vooruitlopend op de nieuwe werktijdenregeling en de toekomstige jaarurennorm wordt in 2004 voor BCN een regeling getroffen voor de volgende punten:
tussenuren gebroken diensten
minimale diensttijd
compensatie overwerk

Deze regeling is hieronder uitgewerkt.

Tussenuren gebroken diensten

De uren die liggen tussen 2 diensten zullen gecompenseerd worden - met een maximum van 6,5 uur per gebroken dienst onder aftrek van de pauze - conform het NRD tarief van 25%. Deze compensatie zal in eerste instantie in tijd geschieden.

Minimale diensttijd

Indien een dienst wordt verricht die korter duurt dan 3 uur, niet zijnde een gebroken dienst, dan wordt aan de medewerker toch 3 gewerkte uren berekend. Voor een gebroken dienst geldt, dat 1 van de 2 dienstdelen minimaal 3 uur lang moet zijn. Indien dit niet het geval is, geldt dat voor
1 van de 2 dienstdelen toch 3 gewerkte uren berekend worden.

Compensatie overwerk

Overwerk wordt gecompenseerd conform de CAO-afspraken. Echter, in plaats van uitbetaling van overwerkuren na 3 maanden in geld, zullen de opgebouwde uren in tijd (inclusief de toeslag van 20%) gereserveerd worden om fluctuerende werktijden in de resterende maanden van 2004 te kunnen opvangen.

Na december 2004 zal het uiteindelijke eventuele positieve urensaldo volgend uit onder andere bovengenoemde punten worden uitbetaald.

In overleg tussen medewerker en leidinggevende kan gedurende het jaar 2004 besloten worden om op kwartaalbasis af te rekenen indien blijkt dat urensaldo's niet in de resterende maanden van 2004 kunnen worden ingezet om fluctuerende werktijden op te vangen.

Ontwikkelingsverlof

HMG is bereid om binnen de CAO een mogelijkheid te creëren waardoor ervaren HMG-medewerkers gedurende een periode van maximaal 3 weken in de gelegenheid worden gesteld om hun kennis en ervaring te delen met collega's in ontwikkelingslanden. Uitvoering en financiering van de hiermee gemoeide kosten heeft plaats via Stichting Communicatie Ontwikkelingssamenwerking. HMG zorgt voor doorbetaling van de loonkosten gedurende de genoemde periode.

Ouderbijdrage kinderopvang

Vooruitlopend op de introductie Wet Basisvoorziening Kinderopvang (WBK) per
1 januari 2005 heeft de overheid besloten de ouderbijdrage gedurende het jaar 2004 op een andere wijze te berekenen. De berekening heeft niet meer plaats op basis van het gezinsinkomen, maar op basis van de kosten van de kinderopvang en het gezinsinkomen. De nieuwe tabellen van het Ministerie van SZW voor 2004 leiden tot een sterke stijging van de ouderbijdrage, met name voor flexibele opvang (24 uurs opvang). De vakorganisaties en HMG hebben afgesproken dat een overgangsregeling voor 2004 wordt opgesteld waardoor de ouderbijdrage voor HMG-medewerkers minder snel stijgt dan de tabellen van de overheid voorschrijven en met name compensatie wordt geboden aan ouders die afhankelijk zijn van flexibele opvang.

Niet nagekomen CAO-afspraken: CAO à la carte

Uiterlijk 1 maart a.s. heeft HMG een uitgewerkte CAO à la carte regeling. Middels deze regeling kunnen medewerkers bovenwettelijke vakantiedagen aanwenden voor:

Een PC Privé-regeling
De inkoop van extra pensioen
Een sabattical verlof van maximaal 3 maanden

CAO 2002-2003

Lopende afspraken uit de laatste CAO (2002-2003) zullen, indien niet anders overeengekomen in het kader van de CAO 2004, worden gecontinueerd.
---
__

Voor akkoord:

FNV KIEM DE UNIE NVJ

M. Eijgenberger E. Teerink T. Bruning

RTL/de Holland Media Groep RTL/ de Holland Media Groep

B. Habets J. Hekkers