Dienstenbond CNV

Voorstellen voor nieuwe CAO particuliere beveiliging

06-01-2004

De CAO VPB loopt af op 1 april aanstaande. Om ervoor te zorgen dat er op tijd een nieuwe CAO ligt, starten de onderhandelingen daarover eind deze maand. Als CNV Dienstenbond willen we graag van u, als lid, vernemen wat uw wensen zijn. In dit artikel hebben we de concept-voorstellen opgenomen. Laat van u horen!

In de huidige CAO is een loonsverhoging afgesproken per loonperiode 1 van 2004. Deze is samengesteld uit twee delen: 1% + prijscompensatie over de periode oktober 2002-oktober 2003. Naar aanleiding van de publicaties van het CBS wordt de loonsverhoging in totaal 2,78%.

Arbeid & Zorg
Geen CAO zonder interpretatieverschillen. Zeker in de beveiliging. Er is heel lang discussie geweest over de juiste toepassing van de artikelen over 'Arbeid & Zorg'. In bijlage 8 van de CAO VPB staat, heel kort, de inhoud van de wet Arbeid & Zorg opgesomd. Wij achten deze bijlage van toepassing. Er staan echter ook bepalingen in de CAO die hiermee in tegenspraak zijn. De vraag: wat geldt er nu eigenlijk? Na veel duwen en trekken is het volgende compromis gevonden: vanaf loonperiode 1 van 2004 is bijlage 8 onverkort integraal van toepassing. Dit betreft:

*Zwangerschap- en bevallingsverlof

*Adoptie- en bindingsverlof

*Kraamverlof

*Ouderschapsverlof

*Calamiteitenverlof

*Kortdurend verlof

*Wet Financiering Loopbaanonderbreking

*Rouwverlof.

Nieuwe CAO
Voor de komende CAO-onderhandelingen staan de ontwikkelingen in de branche centraal, maar natuurlijk ook het Najaarsakkoord tussen kabinet, werkgeversorganisaties en vakbonden. In het Najaarsakkoord zijn afspraken gemaakt over reparatie van kabinetsplannen maar ook een structurele loonstijging van 0% in 2004. Wat er allemaal onder structurele loonstijging dient te worden verstaan is zeer uitgebreid. Hiermee worden de normale loonsverhogingen verstaan, maar ook verhogingen van toeslagen voor bijvoorbeeld onregelmatig werk. Dat beperkt ons dus nogal. In het jaar 2005 is er weer meer mogelijk. De plannen van het kabinet betekenen ook dat er vanaf 1 januari 2006 een nieuwe vorm van pensioen wordt geregeld in Nederland. Dat brengt ons tot de conclusie dat de looptijd van de CAO maximaal 12 maanden moet zijn.

Concept-voorstellen CNV Dienstenbond
Onderstaand de concept-voorstellen van de CNV Dienstenbond. Via het antwoordformulier, dat onze leden thuis gestuurdd hebben gekregen, kunt u aangeven wat uw mening is over deze voorstellen. Uw aanvullingen en wensen zien we graag tegemoet, uiterlijk op 16 januari aanstaande.


1. Looptijd
Wij stellen voor een CAO aan te gaan met een contractduur van maximaal
1 jaar; van 1 april 2004 tot en met 31 maart 2005.


2. Ziektekosten
De CNV Dienstenbond wenst voor de medewerkers een compensatieregeling overeen te komen, waarbij de werkgever een deel van de kosten, die samenhangt met ziekte, voor zijn rekening neemt. De compensatieregeling dient te voorzien in een bijdrage in de ziektekosten-verzekering/ziekenfonds.


3. Loonontwikkeling
Wij stellen voor de loonontwikkeling in 2004 te beperken tot een eenmalige uitkering die in euros voor iedereen gelijk is.


4. Indexatie van vaste bedragen
Wij stellen voor om de vaste bedragen in de CAO te verhogen met een indexatie-cijfer die gelijk opgaat met de prijsontwikkeling.


5. Overwerk
In opdracht van CAO-partijen is een uitvoerig rapport verschenen, dat klaarheid moest brengen in het overwerk-probleem. Het rapport legt de nadruk op de planning en komt met een aantal aanbevelingen. Voor ons is duidelijk dat er veel te verdienen is, voor zowel werkgever als werknemer. De CNV Dienstenbond wil dan ook graag een beperkt budget uit de loonruimte bestemmen voor praktisch onderzoek, in de vorm van een pilot, zodat in de toekomst het overwerkprobleem beter beheersbaar is.


6. Vakbondscontributie
Wij stellen voor dat werkgevers het mogelijk maken dat vakbondsleden hun contributie betalen uit brutoloon. Dit brutoloon wordt daarmee netto te gelde gemaakt, zonder dat er nog belasting over hoeft te worden betaald. Dat levert u voordeel op en maakt het voor collegas nog aantrekkelijker om lid te worden van de CNV Dienstenbond.


7. Reiskosten
Vanwege de fiscale ingrepen verandert er veel in de netto betaling van de reiskosten-vergoeding. De inzet van de CNV Dienstenbond richt zich op compensatie van het netto-inkomensverlies. De CNV Dienstenbond stelt voor om in de CAO op te nemen dat reiskosten bij een bezoek aan een reïntegratiebedrijf door de werkgever worden vergoed.


8. Werkgelegenheid bij contractwisseling
In artikel X.8 wenst de CNV Dienstenbond veilig te stellen dat bij overgang van opdracht de werknemers automatisch overgaan naar de nieuwe opdrachtnemer met in achtname van artikel X.8.3.


9. Nieuwe wet verlenging loondoorbetaling bij ziekte Vanaf 1 januari 2004 is een werkgever verplicht om twee jaar het loon door te betalen bij ziekte in plaats van één jaar. In het Najaarsakkoord is afgesproken dat de wettelijke verplichting (70% van het laatst verdiende salaris) in het tweede ziektewetjaar niet wordt aangevuld. Voor het tweede ziektewetjaar stellen wij voor dat de pensioenopbouw wordt voortgezet, alsof er nog voor 100% wordt doorbetaald. Voor het tweede ziektewetjaar wensen wij veilig te stellen dat een uitkering op grond van deze wet nooit lager kan zijn dan het minimumloon.


10. Vakantie
Op grond van strijdigheid met de wet dient het maximum van 5 dagen vakantieverlof (artikel VI.I.10) uit de CAO te worden verwijderd.


11. Functiewaardering
Na een lange periode van beloftes wensen wij te komen tot een correcte weging van functies. Deze weging moet opleveren dat de functies beter onderling te vergelijken zijn en vervolgens passend beloond. Het functiegebouw in de CAO dient te worden uitgebreid met de diverse nieuwe functies die in de afgelopen jaren zijn ontstaan, zoals detentietoezichthouder.
Ook de specifieke functies uit het Geld- en Waardetransport en de Luchtvaart-beveiliging dienen in de CAO te worden beschreven. Bij het beschrijven en waarderen van functies dient meer rekening te worden gehouden met het verschuiven van verantwoordelijkheden naar collegas op de objecten.


12. Verblijfskosten
Indien er sprake is van een overnachting in opdracht van de werkgever, wensen wij in de CAO op te nemen dat de kosten hiervoor, inclusief maaltijden, door de werkgever worden vergoed.


13. Welvaart
De CNV Dienstenbond ondersteunt diverse vakbondsprojecten in de wereld voor mensen die het (vele malen) slechter hebben dan de werknemers in Nederland. Om solidariteit met hen zichtbaar te maken stelt de CNV Dienstenbond voor via de CAO een vakbondsproject te adopteren.


14. Veiligheid
Voor collegas op een vaste post, die ook preventieve ronden moeten lopen, komen we nog veel gebreken tegen in communicatie-apparatuur. We stellen daarom voor hierover een CAO-bepaling op te nemen als aanvulling op IX.1.2.


15. Oudere werknemers
In de praktijk wordt de leeftijdsgrens van 55 jaar wel heel strikt gehanteerd. Toch kunnen er omstandigheden zijn, medisch of sociaal, waardoor de regels ook voor iemand jonger dan 55 jaar zouden moeten gelden. Deze mogelijkheid willen we in de CAO opnemen.


16. Interpretatie-zaken
Voor een aantal onderwerpen hebben we in de afgelopen CAO-periode onduidelijkheid of zelfs misbruik geconstateerd. De CAO-teksten moeten daarom aangepast worden. Dit gaat bijvoorbeeld over bloktijden, gebroken diensten, structureel overwerk en consignatie. Door tekstaanpassingen willen we garanderen dat iedereen op dezelfde manier de regels toepast.

Graag uw reacties op de voorstellen 1 t/m 16 via het antwoordformulier.

Vragen?
Meer weten? Neem voor vragen contact op met de onderhandelaar namens de CNV Dienstenbond, Harry Gerding, tel: (023)5651052 of email: h.gerding@cnvdibo.nl.

Tenslotte
Verspreiden of kopiëren van deze tekst is prima. Collegas die nog geen lid zijn kunnen vrijblijvend een informatiepakket opvragen via tel. nr. (023)5651052.