Politie Limburg-Zuid

Verdachte valse bommeldingen aangehouden

Landgraaf 06-01-2004 - De politie Limburg Zuid heeft een 18-jarige man uit het Friese Wolvega aangehouden die bekend heeft tussen 30 oktober 2003 en 17 november 2003 bij drie grote Nederlandse bedrijven valse bommeldingen gedaan te hebben.

Op 15 november 2003 startte de politie het onderzoek. Die dag kwam namelijk bij Volta-Limburg in Landgraaf een telefonische melding binnen waarin de latere verdachte vertelde dat in het gebouw een bom geplaatst was die zou ontploffen.

Gaande het onderzoek wist de politie het telefoonnummer te herleiden van de verdachte. Ook kwam vast te staan dat met dit telefoonnummer meerdere valse bommeldingen gedaan waren.
Zo kwam op 30 oktober 2003 een melding binnen bij het hoofdkantoor van Unicef in Voorburg. Uit voorzorg werd toen het hele gebouw ontruimd en door het Explosieven Opruimings Commando doorzocht. Op 14 en 17 november 2003 werd gemeld dat een bom geplaatst was bij het hoofdkantoor van een uitzendbureau in Groningen.

Alle meldingen bleken vals te zijn en afkomstig te zijn van dezelfde persoon. Daarbij werd gedreigd dat het plaatsen van de bommen het werk was van de terreurgroep al-Qaeda en dat de beller handelde uit naam van Bin Laden en verantwoordelijk was voor eerdere aanslagen.

Op 09 december 2003 werd de verdachte in zijn woonplaats Wolvega aangehouden en overgebracht naar Landgraaf.
Tijdens de verhoren heeft hij de valse bommeldingen bekend. Als motief gaf hij op om een praatje verlegen te zitten met hoofdzakelijk vrouwelijke telefonisten.

Omdat er geen gronden meer aanwezig waren om de verdachte langer in voorlopige hechtenis te houden, werd hij op 18 december 2003 weer in vrijheid gesteld.

Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt ter zake bedreiging.