Openbaar Ministerie

6 januari 2004

OM: gegevens veelplegers niet in buurtkrant

Verwante onderwerpen:

Dossier Justitie in de buurt

Dossier Ontwikkelingen op terrein opsporing en vervolging

Het OM voelt er niets voor om ongericht foto's van zogenoemde veelplegers te publiceren via internet of in wijk- en buurtkrantjes. Veelplegers moeten door politie en OM worden aangepakt en niet door burgers. Het publiceren van hun foto's herbergt het risico van vergissingen en van eigenrichting en is ook in strijd met de privacyregels. Het OM ziet daarentegen wel iets voor het onder voorwaarden vrijgeven van gegevens aan instanties die er gericht mee aan de gang gaan, zoals bijvoorbeeld de KNVB die informatie krijgt over voetbalvandalen.
Het OM reageert hiermee op uitlatingen van de Utrechtse korpschef P. Vogelzang. Die liet gisteren op zijn nieuwjaarsreceptie weten dat hij criminelen die herhaaldelijk de fout ingaan, uit de anonimiteit wil halen, desnoods door hun foto's te publiceren. Vogelzang gaf als voorbeeld dat de portretten van de zogenoemde veelplegers worden verspreid in de wijken waarin ze actief zijn. Ook zouden de foto's op internet kunnen worden geplaatst.
Volgens Vogelzang gaat het erom veelplegers uit de anonimiteit te halen. ,,Alleen zo kun je burgers ondersteunen bij het realiseren van hun eigen veiligheid'', aldus Vogelzang. Dat met het publiceren van foto's van verdachten de privacy in het geding komt, is voor Vogelzang van onderschikt belang. ,,Daar moeten we dan maar eens over discussiëren.''
Er is, volgens het OM, geen sprake van dat niets wordt gezegd of gedaan. In alle regio's zijn projecten opgezet om veelplegers bij voorrang aan te pakken. In sommige regio's worden zogeheten Top Tien's van veelplegers bijgehouden. De criminelen op deze lijsten worden stelselmatig in de gaten gehouden en opgepakt. Deze projecten zijn, getuige de eerste indrukken, redelijk succesvol. Het OM voelt meer voor deze gerichte aanpak dan de inschakeling van burgers. Het publiceren van foto's en andere gegevens van veelplegers kan niet alleen vergissingen in de hand werken, maar herbergt ook het risico van eigenrichting. Bovendien wijst het OM erop dat de privacywetgeving het ongericht vrijgeven van dit soort gegevens niet toestaat.
Het OM ziet meer in het gereguleerd vrijgeven van gegevens aan instanties die er gericht mee aan de gang gaan. Dit is bijvoorbeeld het geval met de KNVB die de gegevens krijgt van hooligans. Op deze manier kunnen de clubs deze mensen aanpakken. Vrijgave van deze gegevens is, onder voorwaarden, mogelijk als het OM dit nodig acht.