Socialistische Partij

Israël en de Bezette Gebieden

Dagboek van Harry van Bommel, bezoek SP-delegatie 3 tot en met 10 januari 2004 (zie persbericht)

Maandag 5 januari 2004

Na een korte nacht word ik in een vreemde houding wakker. Ik heb slecht geslapen en vraag me af waardoor dat komt. Niks gedronken, daar kan het niet aan liggen. Na tien seconden weet ik het weer; ik ben gestopt met roken. Nu al vierentwintig uur. De eerste etappe is daarmee afgelegd. Gister is de rest van mijn leven begonnen.

Aan de ontbijttafel tref ik net als gisteren alleen Anja aan. Guido en Driek hebben 's ochtends wat meer tijd nodig. Maar eerlijk is eerlijk. Dat heeft nog geen enkel probleem gegeven. Vandaag is de tweede dag van de conferentie. Aangekomen bij het Notre Dame Hotel ziet Driek als eerste Gretta Duisenberg. We begroeten haar en ik vraag naar haar plannen. Ze blijft langer dan wij, maar betwijfelt of ze de bezette gebieden wel in zal komen. Haar dipolomatieke paspoort heeft ze moeten inleveren (Wim is weg bij de bank) en anders dan wij heeft ze ook geen verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Die hebben we vooraf geregeld omdat onze reis feitelijk een dienstreis is. Toch weten wij ook pas zeker of we er door komen als we binnen zijn.

De belangrijkste onderdelen van vandaag hebben plaats in de ochtend. Een lezing van de Amerikaanse hoogleraar Judith Butler en een paneldiscussie waaraan Omar Barghouti zal deelnemen. Judith Butler is een bekende joodse vrouw die actief is in een academisch netwerk in de VS dat pleit voor opheffing van de bezetting. Ze voert haar strijd vooral in Amerika en ondervindt daar ook tegenstand van organisaties als Campus Watch die alles in het werk stellen om te voorkomen dat er aan universiteiten kritiek op Israël wordt geleverd. Toen Hanan Ashrawi was uitgenodigd om op een van de universteiten een lezing te geven, zette Campus Watch de leiding onder druk om de lezing af te zeggen. Butler organiseerde daartegen weer een protest van academici die zich uitspreken tegen de bezetting, en de spreekbeurt kon doorgaan. Haar lezing vandaag maakt veel indruk en is op sommige momenten hilarisch. Anja spreekt haar nadien aan en vraagt of ze de tekst mag hebben. We zullen hem per e-mail ontvangen en later op deze site bekendmaken.

In de koffiepauze meldt Driek me dat hij er even tussenuit wil, om naar de Klaagmuur te gaan kijken. Ik zie dat niet zitten. Als Driek zonder plattegrond in zijn eentje door de oude stad gaat zwerven, dan zijn we hem voor de rest van de dag kwijt. Gelukkig neemt hij meteen mijn voorstel aan om het tijdens de lunchpauze te doen, met Anja als gids.

Harry in gesprek met Tamar Gojansky

Voor de lunch is er de paneldiscussie met onder meer Omar Barghouti, politicus en choreograaf, en Tamar Gojansky, oud-Knessetlid van de Communistische Partij. Beiden hebben een sterk pro-Palestijns politiek verhaal. Ze laten geen spaan heel van het Genève Akkoord. Zeker met de gelijktijdige bouw van de muur moet Genève niet doorgaan, zo luidt samengevat het betoog van Barghouti. Het grondgebied dat Israël door die bouw extra inpikt van de Palestijnen geven ze nooit meer terug. Ook Gojansky gaat in op het verschil tussen de gesloten akkoorden, eerder de Oslo Akkoorden, nu het Genève Akkoord en de werkelijkheid op Palestijnse grond. De Israëliërs tonen zich wel bereid akkoorden te tekenen, maar niet om ze uit te voeren, zo meent zij.

Overal scherpe bewaking

In de lunchpauze gaan we gezamenlijk naar de Klaagmuur. Dat is nog een hele zoektocht, ook Anja blijkt de weg even kwijt te zijn. Met een omzwerving komen we er uiteindelijk aan. We gaan eerst door een checkpoint met metaaldetector en kunnen dan richting Klaagmuur. Heren en dames moeten gescheiden in gebed bij de Klaagmuur en samen met Driek en Guido gaan we met een kartonnen keppeltje het omheinde terrein op. Driek wil per se op de foto maar dat mag niet. Er mag helemaal niet worden gefotografeerd op dit gebedsterrein. De biddende heren zijn vrijwel allemaal in het zwart en hebben van die lange gekrulde bakkebaarden. Zo uit de film!

Op de terugweg lopen we eerst weer verkeerd. Zodra we de juiste weg hebben gevonden, maken we een stop voor een broodje falafel. Ook in Amsterdam eet ik geregeld die balletjes kikkererwten. Ze smaken precies hetzelfde. Voordat we de markt van de oude stad verlaten, koop ik een zak met drop en ander snoepgoed. De komende dagen ga ik toegeven aan deze nicotinevervanger.

Iets na aanvang van de middagsessie komen we binnen. We horen eerst een lezing van Jad Issac, een geograaf, die precies uitlegt wat de geografische gevolgen van de bezetting, de muur en het Israëlische beleid in het algemeen zijn. Overtuigend weet hij duidelijk te maken dat met de muur de oorspronkelijke plannen van Sharon gewoon worden uitgevoerd. Dus ook het Genève Akkoord. Dat sluit aan bij de waardering - of het gebrek daaraan - voor Genève in de ochtendsessie. In de theepauze gaat Driek een dienstweigeraar interviewen. Ik hoop dat hij de jongen in kwestie kan vinden, dus ik kijk een beetje rond. Zowel Driek als de dienstweigeraar zijn nergens te bekennen. Ze zullen dus al wel een rustige gespreksplek hebben gevonden.

Driek te gast bij drie Palestijnse jongeren

We hebben besloten het laatste onderdeel te laten schieten om op tijd op een vervolgafspraak te zijn. Net als gister loopt het programma behoorlijk uit. Aan geen enkel tijdstip wordt strikt de hand gehouden. Aan het laatste onderdeel neemt Max Weiselmann van Een Ander Joods Geluid deel. Hij sprak me gisteren al aan en zei dat EAJG voor de Europese verkiezingen van 10 juni een debat over het Israëlisch-Palestijns vraagstuk wil organiseren. Of ik ook wil komen. Natuurlijk wil ik dat. Op onze bijeenkomsten komen sprekers van EAJG ook altijd als we daar om vragen. Op veel punten zijn we het eens en zo helpen we elkaar een handje.

Gretta laat ook het laatste deel van de conferentie schieten. Het was een lange dag en morgen gaat ze naar Ramallah voor een bijeenkomst. Ze gaat met de bus. Geen luxe voor de vrouw van voormalig-bankdirecteur Wim D. Met een kus nemen we afscheid van elkaar.

Zelf keren we met een taxi terug naar het hotel, waar we een afspraak hebben met een docent van de universiteit Bir Zeit die enkele studenten voor Driek zal meenemen. Mijn interview met Radio 2 wordt naar morgen verplaatst en Business News Radio meldt zich ook voor morgen. Dat wordt vermoedelijk ook een spannender dag dan vandaag. Alleen al de reis naar de Gazastrook en de doorgang bij checkpoints zullen een aparte ervaring opleveren. Indien mogelijk met foto's als getuigen. Maar sowieso meld ik mij morgen weer met een verslag van de dag.

Harry van Bommel
foto's Driek van Vugt

zie ook Index Dagboek

zie ook Dossier Israël