AutoRai

6-1-2004

Export Hyundai passeert het miljoen

Hyundai heeft dit jaar een recordaantal autos geëxporteerd. Deze maand is de mijlpaal van 1 miljoen gepasseerd. Het is voor het eerst dat een Koreaanse autoproducent dit heeft klaargespeeld.

Hyundai ligt hiermee volledig op schema voor de doelstelling in 2010 door te dringen tot de topvijf van grootste autoproducenten ter wereld.

De mijlpaal van 1 miljoen is in relatief korte tijd bereikt. Nog maar 27 jaar geleden startte Hyundai met de verkoop van autos buiten Korea. De exportactiviteiten begonnen in 1976 met de levering van zes Hyundais Pony aan een klant in Equador. Het waren de eerste van in totaal 1.042 autos die in dat jaar zijn geëxporteerd met een omzet ter waarde van 3,1 miljoen dollar. Dit bedrag staat in schril contrast tot de tien miljard dollar aan omzet die dít jaar is geboekt met de export. Bij elkaar opgeteld heeft Hyundai in 27 jaar tijd al meer dan tien miljoen voertuigen buiten Korea afgezet. Vorig jaar kwam de totale export van Hyundai uit op 985.000 autos.

Opmerkelijk
De export van meer dan een miljoen Hyundais in een jaar tijd is des te opmerkelijker nu de economische groei wereldwijd onder druk staat. In Amerika is de verkoop van Hyundai zelfs met 4,5 procent toegenomen, terwijl de totale markt daar dit jaar is gekrompen. Tot en met november zijn hier 365.000 Hyundais verkocht. Amerika is een van de in totaal 190 landen waar het merk is vertegenwoordigd. In financiële zin is de omzet van de export eveneens gestegen doordat de vraag naar de duurdere modellen in het gamma, zoals de Santa Fe en de Sonata, volgens Hyundai is toegenomen.

Hyundai is een belangrijke motor voor de economie in Korea. De 10 miljard dollar omzet die dit jaar met de export is gemoeid, bedraagt vijf procent van de totale export uit Korea. Met de cijfers van partner Kia Motors meegerekend, komt het aandeel zelfs op acht procent uit. Door de aanwezigheid in 190 landen en doordat 51 procent van de aandelen in handen is van niet-Koreaanse investeerders is sprake van een wereldconcern in de zuiverste betekenis van het woord.

Op feestelijke wijze is de mijlpaal van een miljoen geëxporteerde autos onlangs gevierd in Korea. Dat gebeurde bij de fabriek in Ulsan met een ceremonie in aanwezigheid van de pers en de top van Hyundai, onder wie President Park Hwang-Ho en Sung Byung-Ho, de Senior Vice President die de leiding heeft over de internationale activiteiten van het concern.

Werkgever
Hyundai en Kia bieden wereldwijd werk aan bijna een miljoen mensen, direct of indirect. Er staan fabrieken in India waar afgelopen maand de 500.000e auto van de band rolde en in China en Turkije. De bouw van een fabriek in Alabama in de Verenigde Staten is in volle gang en op korte termijn wil Hyundai productie starten in Centraal-Europa.

Tegen 2010 wil Hyundai in eigen land jaarlijks drie miljoen autos verkopen en twee miljoen in andere landen. Met een jaarproductie van vijf miljoen verwacht het concern tot de topvijf van grootste autofabrikanten toe te treden.