Politie Midden- en West Brabant

2e actie Preventief fouilleren Tilburg goed verlopen

Tilburg, dinsdag 6 januari 2004

Politie verricht 12 aanhoudingen

TILBURG: Vanmiddag en vanavond heeft de Tilburgse politie in het gebied Gasthuisring-Lochtstraat en Jan Heijnstraat met 35 agenten 802 personen preventief gefouilleerd. Er zijn 125 auto`s en 22 BBA bussen aan de kant gezet. Bij de acties zijn 12 aanhoudingen verricht. Er zijn onder meer twee honkbalknuppels, een boksbeugel, enkele messen, een koevoet en een soort zweep in beslag genomen (een pvc pijp met aan het uiteinde een waslijn). Tevens werd een verdachte aangehouden omdat hij verzet pleegde. Twee bestuurders moesten mee naar het bureau omdat zij onder invloed van alcohol waren. Een niet verzekerde en niet APK gekeurde auto werd uit het verkeer genomen.

De aanhoudingen

* In de auto van een 20-jarige Tilburger werd op de Jan Heijnstraat een honkbalknuppel aangetroffen. Hij kreeg een boete van 150 euro.
* Een 25-jarige Tilburger werd op de Lochtstraat gefouilleerd en aangehouden. Hij had een schroevendraaier bij zich en een soort boksbeugel.

* Een 37-jarige Tilburger werd aangehouden op grond van de APV omdat hij op de Lochtstraat bier dronk uit een blikje, hetgeen daar niet is toegestaan.

* Een 27-jarige Tilburger werd op de Gasthuisring opgepakt omdat hij een verboden mes bij zich had.

* Een 59-jarige Tilburger werd op de Gasthuisring aangehouden vanwege het rijden onder invloed in een auto

* Een 56-jarige Tilburger werd op de Gasthuisring aangehouden ter zake verzet. Hij had een schroevendraaier op zak, was onder invloed en weigerde mee te werken

* Een 31-jarige Tilburger werd op de Jan Heijnstraat aangehouden omdat hij onder invloed een scooter bestuurde.

* Een 43-jarige vrouw werd op de Jan Heijnstraat aangehouden omdat in haar auto een soort honkbalknuppel lag.

* Een 16-jarige Tilburgse jongen werd opgepakt op de Jan Heijnstraat omdat hij een stanley mes bij zich had. Hij verklaarde dit bij te hebben ter zelfverdediging vanwege een ruzie met een groep jongeren.

De actie van vandaag is een vervolg op de 1e actie die de nacht van vrijdag 28 op zaterdag 29 november 2003 werd gehouden in het Tilburgse uitgaanscentrum rondom de Heuvelring. Bij deze 1e actie werden 15 verdachten aangehouden en diverse wapens aangetroffen De politie zette toen 80 agenten in.

De actie van vandaag werd logistiek ondersteund door de Tilburgse brandweer en de GGD. Zij zorgden voor containers en tenten. Het gebied was in vier sectoren onderverdeeld. Er werden voetgangers,fietsers, bromfietsers en auto`s gecontroleerd. Ook de voertuigen zelf werden onderzocht. Ook op de parkeerplaats en nabij de ingang van een grote supermarkt hadden zich agenten opgesteld.

De maatregel preventief fouilleren heeft als doelstelling het aantal geweldmisdrijven met wapens in Tilburg terug te dringen. Gemeente, Openbaar Ministerie en Politie menen tevens dat er een preventieve werking van zal uitgaan.

Historie preventief fouilleren
Begin 2003, op 20 januari, werd de burgemeester van Tilburg door de gemeenteraad gemachtigd om risicogebieden aan te wijzen. Deze aanwijzing volgde op vrijdag 14 november 2003 en heeft betrekking op het centrumgebied en de Gasthuisring met twee aangrenzende straten. De aanwijzing geldt voor 6 maanden en loopt daarmee tot 14 mei 2004. Er mag door de politie in deze gebieden preventief gefouilleerd worden als de Officier van Justitie daarvoor een last afgeeft. Deze last is maximaal 12 uren geldig. Het preventief fouilleren is daarmee geen standaarduitbreiding van de bevoegdheden van de agenten en dus mag alleen toegepast worden in de aangewezen gebieden en als de officier van justitie daarvoor een last afgeeft. De politie fouilleert a-selectief. Dat betekent dat ze in principe iedereen fouilleert en geen onderscheid kan en mag maken op basis van uiterlijke kenmerken.

Bron: Willem van Hooijdonk