ADO Den Haag

PERSMEDEDELING

Den Haag, dinsdag 6 januari 2004

T.a.v. de sportredactie

Nieuwjaarsbijeenkomst ADO Den Haag

Dinsdag 6 januari jl. heeft in het Zuiderparkstadion de nieuwjaarsbijeenkomst van ADO Den Haag plaatsgevonden. Ruurd de Boer, voorzitter van de Raad van Commissarissen van ADO Den Haag, nam de traditionele nieuwjaarsrede voor zijn rekening. NIEUWJAARSREDE ADO DEN HAAG, DINSDAG 6 JANUARI 2004

Nieuwjaarsrede, uitgesproken door Ruurd de Boer, voorzitter van de Raad van Commissarissen tijdens nieuwjaarsbijeenkomst ADO Den Haag.

Op alle fronten heeft ADO Den Haag het afgelopen jaar de wind mee gehad. De technische staf onder leiding van Rinus Israel en Lex Schoenmaker heeft samen met de spelers voor de lang gehoopte promotie naar de Eredivisie gezorgd. De knappe prestatie van het team in samenhang met een uitstekende wedstrijdorganisatie in het stadion hebben het geloof in de mogelijkheden van de club doen stijgen. Het zijn niet alleen de prestaties op het veld die aan deze imagoverbetering hebben bijgedragen. Steeds meer stukjes van de puzzel vallen op hun plaats. Dit is het resultaat van een proces dat enkele jaren geleden is ingezet en waarin ook John van Ringelenstein een prominente rol heeft vervuld. Om die reden verheugt het ons dat hij hiervoor vorige week beloond is met de Haagse Pluim. Dit is een onderscheiding die door de burgemeester wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich voor de stad verdienstelijk heeft gemaakt. Een blijk van waardering die enkele jaren geleden misschien wel ondenkbaar was geweest en daarom een bewijs is van de winst die er in korte tijd op meerdere fronten is geboekt.

Ook het afgelopen jaar hebben wij geïnvesteerd in de veiligheid. De afstemming in en met het Publieksbureau met wekelijks overleg onder leiding van de in het begin van het jaar aangetrokken operationeel manager is succesvol geweest. De organisatie van de uitwedstrijd tegen Feyenoord met een treincombi voor 1.600 supporters is een van de vele aansprekende voorbeelden die een bewijs vormen van de waarde van de hechte samenwerking.

Ondanks deze positieve ontwikkelingen blijkt uit een aantal incidenten dat er nog het nodige te doen is om vooral de veiligheidsbeleving te verbeteren. De inschatting van de burgemeester is dat we op de goede weg zijn en daarvan tweederde hebben afgelegd. Gaarne zouden wij hem willen bedienen door met het ontbrekende derde deel het gewenste doel te bereiken. Het is in dit verband opmerkelijk dat we er niet in slagen het lik-op-stuk beleid beter van de grond te krijgen. Doordat de landelijke wetgeving achterblijft, kunnen wij niet direct beschikken over de namen van raddraaiers. Dat is jammer, want juist aan de duizenden voortreffelijke supporters willen we laten zien dat de verziekers van het voetbalfeest direct van de gevolgen van hun wangedrag kunnen genieten.

Wij blijven ons echter inzetten voor een pro-actief en doelmatig publieksbeleid. In samenwerking met TNO Delft zal een proef worden gehouden met biometrie. Door middel van gelaatsherkenning moet worden bereikt dat de rijen om het stadion binnen te komen korter worden en daarnaast niet gewenste individuen op klantvriendelijke wijze buiten de poort worden gehouden.

Bedrijfsmatig heeft de club een goed jaar gedraaid. De grotere bezoekersaantallen compenseren de extra kosten aan veiligheidsvoorzieningen ten gevolge van de promotie. Het partnership met shirtsponsor Hommerson Casino's, de verhoogde interesse in reclameborden langs het veld en de toename aan verkochte seizoenkaarten hebben gezorgd voor een sluitend budget dat voorzag in versterking van het team. Het is dan ook spijtig dat al in het begin van de competitie blessures van belangrijke spelers als Saeijs, Castelen en Platvoet veel invloed op de wedstrijdresultaten hebben gehad.

Ook is geïnvesteerd in onze externe communicatie. Waar mogelijk hebben wij gesprekken opgezet met maatschappelijke organisaties. Het zal tijd vergen om alle suggesties in acties om te zetten. Een daarvan, ADO KIDS, is vorig seizoen van start gegaan. Inmiddels heeft deze kidsclub een eigen jeugdbestuur gekregen, dat ik gaarne bij deze laat zien.

Met het oog op de toekomst is een nieuw stadion essentieel. Het in mei door de gemeenteraad genomen besluit betekent een mijlpaal voor de club. Op zulke momenten realiseer je je als organisatie hoe verweven de voetbalsport met onze maatschappij is. Van hoog tot laag hebben we steun nodig gehad en gekregen. Hulde aan zowel voor- als tegenstanders. Beiden hebben bijgedragen aan de omvangrijke onderbouwing en een weloverwogen besluitvorming. De grote meerderheid aan voorstemmers geeft een goed beeld van het draagvlak. Directie en commissarissen dragen nu de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat in het nieuwe stadion een verantwoorde exploitatie tot stand komt. De uitstaande aandelen met uitzondering van het gouden aandeel van de amateurafdeling van de club zijnovergedragen aan de Stichting Stadion Ontwikkeling. Daarnaast is in samenspraak met de Stichting Stadion Ontwikkeling een plan van aanpak opgezet. Het uitvloeisel hiervan zal de komende maanden zichtbaar worden bij het benaderen van het bedrijfsleven. De nieuwe brochure waarin de hospitalitymogelijkheden worden toegelicht vormt hierbij een bruikbaar middel. Samenvattend vertrouw ik er dan ook op dat, gelijk de politiek, ook zakelijk Haaglanden ons zal steunen.

Aan de vormgeving van het stadion is hard gewerkt. De fase van het definitief ontwerp is zo goed als afgerond. Vele procedures zijn gestart, waaronder die voor de milieu- en bouwvergunning. Als zich geen onverwachte tegenslagen voordoen zal in het voorjaar de eerste paal geslagen worden. Het bouwteam bestaande uit Ballast-Nedam, Stichting Stadion Ontwikkeling en verschillende ambtelijke vertegenwoordigers begeleid door bouwadviseurs van de Brink Groep hebben er hard aan getrokken om het momentem vast te houden. Wij hebben grote bewondering voor de voortgang die is geboekt na het raadsbesluit.

Onze strategische visie vertaald naar het ondernemingsplan van ADO Den Haag zal ook het komende jaar verder worden uitgevoerd. Dit houdt in: streven naar handhaving in de Eredivisie, functioneren binnen het protocol van deugdelijk ondernemingsbestuur, gestadige uitbouw van de organisatie binnen de financiële mogelijkheden, transparant zijn en veiligheid binnen het stadion garanderen. Over de invulling van de technische staf voor komend seizoen valt op dit moment nog niets te melden. Zoiets moet in goed overleg met alle betrokkenen worden vastgesteld en daarvoor is het nog te vroeg.

Vooruitkijkend blijft de aandacht vooral gericht op de prestaties van het team. De opdracht is handhaving in de Eredivisie. Uiteraard wordt gezocht naar versterking. Hierbij moeten wij creatief zijn, waardoor er regelmatig spelers op proef zijn, zoals nu het geval is met Regillio Simons en Tarik Oulida. We blijven zoeken, maar zullen geen geld uitgeven als het niet werkelijk versterking oplevert. Wij verwachten dat dit standpunt begrepen en ondersteund zal worden door de aanhang. Er zijn in de laatste jaren al genoeg BVO's in opspraak geweest. Voetbal leeft in Den Haag en de verwachtingen zijn hier hooggespannen. We moeten echter niet vergeten dat het nog maar kort geleden is dat ADO Den Haag in de onderste regionen van de eerste divisie bivakkeerde. We zijn een eind op weg, maar blijven een club in ontwikkeling.

Ik eindig met een speciaal woord van dank aan allen die ons hebben gesteund. In de eerste plaats het college, de ambtenaren en de gemeenteraad. De vragen en onderzoeken leverden een heilzame exercitie voor de club op. Ook dank aan de Stichting Stadion Ontwikkeling. Als meerderheidsaandeelhouder houdt zij op opbouwende wijze een vinger aan de pols. Waardering voor de media mag evenmin ontbreken. Het is goed voor de club dat er zoveel over wordt gecommuniceerd. Tenslotte dank aan supporters en bedrijfsleven. Zonder hun kritische opstelling en vergaande emotionele betrokkenheid zou het maar een dode boel worden.

Rest mij namens directie, commissarissen en medewerkers van ADO Den Haag u allen een gezond en gelukkig 2004 toe te wensen.

Met vriendelijke groet,
Mark Jansen
PR & Communicatie
ADO Den Haag
PB 32400
2503 AC Den Haag

T: +31 (0)70 - 30 54 507
F: +31 (0)70 - 30 54 599
M: +31 (0)6 - 188 17 396
E: m.jansen@adodenhaag.nl
I: www.adodenhaag.nl
>