Ingezonden persbericht


PERSBERICHT


ACOM: Geen straf voor handelen conform geweldsinstructie


De ACOM, de CNV-bond van militairen is blij met de vrijlating van de marinier die ervan verdacht wordt moedwillig een Irakees, betrokken bij de plundering van een voedseltransport, te hebben doodgeschoten.
Bovendien stelt de bond met voldoening vast dat het Openbaar Ministerie zich nu meer genuanceerd uitlaat over betrokkene dan in de afgelopen week. Helaas was daar wel eerst de ferme haal van de rechter-commissaris op de vingers van het Openbaar Ministerie voor nodig.

Toch is de voorshands goede afloop van deze zaak voor de ACOM geen reden om zonder meer over te gaan tot de orde van dag. De manier waarop het Openbaar Ministerie gemeend heeft in deze te moeten optreden stemt immers tot nadenken. In welk parket begeeft, juridisch gezien, een militair zich die tijdens een uitzending handelt conform de geldende geweldsinstructie (Rules of Engagement)?

De ACOM eist dat de werkgever Defensie hierover absolute helderheid geeft aan haar personeel.
De bond is van oordeel dat indien de militair zich houdt aan de opgedragen geweldsinstructie, hij/zij niet beducht moet hoeven te zijn voor strafrechtelijke consequenties of andere escapades van het Openbaar Ministerie.

---


Leusden, 06 januari 2004