Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: Uitnodiging aan de redacties

Opening Justitiële jeugdinrichting Rentray Flevoland

6 januari 2004

Morgen, 7 januari 2004, om 14.00 uur vindt de officiële opening plaats van de particuliere justitiële jeugdinrichting Rentray aan de Bosvalkweg 1 te Lelystad. De openingshandeling wordt verricht door de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie M.C.F. Verdonk, namens de minister van Justitie.

Het gebouw is afgestemd op het inhoudelijke programma en is multifunctioneel. De inrichting heeft 12 units voor leefgroepen van 10 tot 12 jongeren. Onderwijs en andere activiteiten vinden in het gebouw plaats. Samen met de ketenpartners in Flevoland is gekeken wat de behoefte is aan jeugdzorg naast de justitiële opvang en behandeling. Zo is in het gebouw ruimte gereserveerd voor (jeugd)reclassering en voogdij-instellingen. Naast de landelijk ingevoerde vorm van nachtdetentie worden samen met het Openbaar Ministerie, de Raad voor de Kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg andere vormen van nachtdetentie uitgewerkt. Daarnaast start Rentray met functionele gezinstherapie.

Situatie Flevoland
In Nederland is momenteel een tekort aan gesloten plaatsen voor jongeren. Het gaat om jongeren met ernstige problemen. De meeste van deze jongeren hebben strafbare feiten gepleegd. In alle gevallen heeft de kinderrechter besloten dat zij opgenomen moeten worden in een gesloten jeugdinrichting. In Flevoland is geen gesloten inrichting aanwezig. Met de komst van Rentray naar Flevoland is deze witte vlek op de kaart van Nederland gevuld. De inrichting heeft een regionale oriëntatie, met een overloopfunctie voor de Randstad.

Strategie Jeugdzorg
Rentray Flevoland maakt onderdeel uit van de strategie rond jeugdzorg in het algemeen in Flevoland. Er wonen relatief veel (probleem)jongeren in de provincie en de verwachting is dat dit aantal toeneemt door migratie uit de Randstad van deze groep. Flevoland is bovendien een groeiprovincie. Het aantal minderjarigen neemt de komende jaren verder toe. Op dit moment worden Flevolandse jongeren overal in Nederland geplaatst bij afwezigheid van een eigen voorziening in de provincie.

Onderwijs
In de inrichting volgen de jongeren onder andere onderwijs. Veel van hen zijn leerplichtig. Het onderwijs wordt verzorgd door Stichting Orthopedagogisch Centrum IJsselmeerpolders, een VSO-ZMOK school uit Lelystad. De jongeren krijgen naast theoretisch onderwijs vooral ook praktijkgericht onderwijs. Daarnaast worden zij voorbereid op deelname aan de arbeidsmarkt en is er aandacht voor het bijbrengen van sociale vaardigheden. Ook worden zij behandeld voor hun gedrags- en persoonlijkheidsproblemen.

Particuliere Justitiële Jeugdinrichting Rentray Rentray heeft 150 jaar ervaring in het uitvoeren en innoveren van (justitiële) jeugdhulpverlening en behandeling. Zij beschikt over grote expertise op het gebied van de tenuitvoerlegging van straffen en maatregelen en het verzorgen van individuele opleidings- en arbeidstoeleidingstrajecten.
Rentray heeft gesloten, besloten en open plaatsen voor jongens en meisjes op de locaties Eefde, Rekken en nu dus ook in Flevoland. In totaal heeft Rentray een capaciteit van 364 plaatsen.

Media kunnen bij de officiële opening aanwezig zijn. Het programma begint om 14.00 uur, de openingshandeling wordt om 15.00 uur verricht.

Indien u gebruik maakt van de uitnodiging om op 7 januari aanwezig te zijn dan dient u zich vooraf op te geven bij Erna Marks, hoofd communicatie Rentray, telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 0575 - 577007 / 06 53742271.

06 jan 04 11:11