Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Bergingspoging gifcontainers morgen hervat

De berging van de drie containers met gifvaten wordt woensdagmorgen hervat. Op 4 januari moest het bedrijf Multraship uit Terneuzen de berging staken vanwege slechte weersomstandigheden. Het Ethiopische schip Andinet verloor op 21 december tijdens zware storm drie containers en 63 losse vaten ten noorden van Texel. De verloren containers bevatten 628 stalen vaten met het giftige arseen pentoxide. De 63 losse vaten zijn nog niet gelokaliseerd.

Woensdagmorgen vertrekt een schip van Multraship vanuit Den Helder naar de plek waar de twee gekoppelde containers liggen. De containers liggen ongeveer 22 kilometer uit de kust van Texel. Om tien uur verwachten de bergers ter plekke te zijn. Dan worden de ankers gesteld en wordt een nieuwe poging gedaan om de containers te bergen. Eerst worden de containers overeind gezet, tegelijkertijd zal een schip van Rijkswaterstaat watermonsters nemen. Als de containers overeind staan, worden ze losgekoppeld en als het weer het toelaat worden ze één voor één geborgen. De derde container ligt ongeveer 900 meter verderop.

De 63 losse vaten zijn nog niet gelokaliseerd en de zoektocht daarnaar is ingewikkelder dan het zoeken naar de containers. Rijkswaterstaat heeft vanmiddag overleg gevoerd met de verzekeraar van de Andinet over de mogelijkheden om de vaten te lokaliseren. Morgenmiddag wordt duidelijk welke optie de meeste kansen biedt.