Nieuw-Vlaamse Alliantie


Morgen laatste kans voor splitsing Brussel-Halle-Vilvoorde (06/01/04)

Morgen stemt de Kamercommissie Binnenlandse Zaken over de regeringsontwerpen tot wijziging van de kieswetgeving voor de eerstkomende verkiezingen voor het Vlaams en het Europese parlement. Morgen is ook de laatste kans om, nog voor de verkiezingen, het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen. N-VA-Kamerlid Geert Bourgeois diende daarom het wetsvoorstel voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde in de vorm van een amendement in op het ontwerp inzake de Europese verkiezingen. Dit wetsvoorstel werd mee ondertekend door VLD, SP.A en Spirit. De N-VA kijkt dan ook uit naar het stemgedrag van deze partijen. Ook de burgemeesters van Halle-Vilvoorde roepen de Vlaamse partijen op om het N-VA-amendement goed te keuren.

Eerder vroeg Bourgeois in de plenaire vergadering van de Kamer de dringende behandeling van het wetsvoorstel. Het Arbitragehof had zich in een eerder arrest (over de federale kieshervorming) immers uitgesproken voor een snelle splitsing van de kieskring. Daarenboven kondigen steeds meer gemeentebesturen aan dat ze niet zullen meewerken aan de organisatie van de Europese verkiezingen als de splitsing geen feit is. Toch verwierpen VLD, SP.A en Spirit de dringende behandeling van het wetsvoorstel dat ze nota bene zelf mee ondertekenden. Daarna verwierpen diezelfde partijen ook Bourgeois voorstel om het wetsvoorstel toe te voegen aan de bespreking van het wetsontwerp inzake de Europese verkiezingen. Bourgeois diende het splitsingsvoorstel dan maar in de vorm van een amendement in. Morgen zal blijken of VLD, SP.A en Spirit effectief voorstander zijn van een splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en dus hun eigen wetsvoorstel goedkeuren.

Indien het amendement van Bourgeois morgen niet wordt goedgekeurd, wordt de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, voor de verkiezingen, onmogelijk.
Alleen door de goedkeuring van het N-VA-amendement wordt een einde gemaakt aan de toestand waarbij Franstalige inwijkelingen in het Vlaamse Halle-Vilvoorde kunnen stemmen voor Franstalige partijen terwijl geen enkele Vlaming in Waals-Brabant kan kiezen voor een Vlaamse partij. Tot nader order zijn dus niet alle Belgen gelijk voor de wet. Daarenboven wordt zo ook gevolg gegeven aan de eis van het Arbitragehof tot een snelle splitsing van het kiesarrondissement.

Indien het amendement niet wordt goedgekeurd, zal de partij samen met de burgemeesters van Halle-Vilvoorde, alles in het werk stellen voor een boycot van de Europese verkiezingen.
Ook al heb je de Grondwet en het Arbitragehof aan je kant, in dit land word je blijkbaar enkel gehoord wanneer je overgaat tot harde acties.

Auteur:
Geert Bourgeois, kamerlid, algemeen voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be