Rechtbank Assen



Taakstraf en elektronisch toezicht voor wapendiefstal
Bron: Rechtbank Assen

Datum actualiteit: 7-01-2004

Rechtbank Assen heeft op 23 december 2003 een 28-jarige ex-militair uit Groningen veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Daarnaast werd hem een gevangenisstraf van zes maanden opgelegd, maar die geheel voorwaardelijk. Als bijzondere voorwaarde werd gesteld elektronisch toezicht gedurende zes maanden.

De rechtbank acht bewezen dat de man samen met een kennis op 11 april 2002 uit de Johan Willem Frisokazerne te Assen drie automatische karabijnen, vijf pistolen en een aantal kijkers heeft weggenomen. De wapens werden verkocht, samen met munitie voor deze wapens die verdachte uit Kosovo had meegenomen. Slechts één pistool is teruggevonden.

De rechtbank overweegt dat verdachte zich met de diefstal en de verkoop van de wapens aan zeer ernstige feiten heeft schuldig gemaakt. Hij heeft zich de mogelijke gevolgen daarvan niet gerealiseerd, aldus de rechtbank, maar zich enkel laten leiden door winstbejag.

Verdachte is uitgezonden geweest naar de oorlogsgebieden in voormalig Joegoslavië. Hij heeft daar een chronische stress-stoornis aan overgehouden. Deskundigen hebben hem enigszins verminderd toerekenbaar geacht. De rechtbank heeft dit overgenomen en daar rekening mee gehouden.

De officier van justitie eiste twee weken geleden 24 maanden gevangenisstraf waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AO1360

Zie het origineel