Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging



---

Nieuws

---

07-01-04 / Personeelstekort in de zorg stijgt opnieuw

Groei van de vraag

---

De vraag naar de zorg van verpleegkundigen en verzorgden neemt de komende jaren toe. Voor de periode 2003-2007 wordt de jaarlijkse gemiddelde groei geraamd op 1,6%.
Hierbij wordt rekening gehouden met de groei en de vergrijzing van de bevolking, de trendmatige ontwikkelingen in het aanbod van zorg en de intensiteit van de gevraagde zorg.

Onvoldoende aanbod

---

Tegenover deze toenemende vraag staat een onvoldoende aanbod van personeel. Weliswaar zijn de tekorten in 2003 minder groot dan in de jaren daarvoor (rond 1%). Maar de voorspelling is dat het aanbod van verpleegkundigen in de periode 2003-2007 met nog geen 5% groeit, terwijl 8% nodig is. Ook het aanbod van verzorgenden (niveau 1-3) groeit onvoldoende (6%). Hier is namelijk 11% groei nodig om aan de stijgende zorgvraag te voldoen.

Kwaliteit in gevaar

---

Met de huidige conjunctuur is het waarschijnlijk wel mogelijk voldoende 'handen aan het bed' te krijgen, maar alleen door niet-verpleegkundig of -verzorgend geschoolden aan te trekken. Dit betekent dat de kwaliteit van het aanbod in gevaar komt. De zorgvraag neemt namelijk niet alleen toe in volume, maar ook in complexiteit. Met name verpleeg- en verzorgingshuizen komen in de gevarenzone. Daar groeit het aantal laagopgeleiden en kampen patiënten steeds vaker met complexe gezondheidsproblemen.

Meer feiten & cijfers over verpleegkundigen en verzorgenden
---

In opdracht van het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging brengen de onderzoeksbureau's Nivel en Prismant vraag en aanbod van verpleegkundigen en verzorgenden in kaart. Vanaf 1997 leidt dit jaarlijks tot de publicatie 'Feiten over verpleegkundigen en verzorgenden beroepen in Nederland'. Deze uitgave is gratis te downloaden op de website van het LEVV (
www.levv.nl/php/feitenencijfers2003) . In boekvorm is de uitgave voor EUR 19,50 te bestellen bij het LEVV informatiecentrum of bij Reed Business Information, klantenservice, (0314) 35 83 58. Auteurs: W. van der Windt, H. Calsbeek, H.F. Talma en L. Hingstman ISBN 90 352 26577

Nadere informatie: Dhr. drs. E.P. Poortvliet, Programmaleider LEVV Informatievoorziening
T 06 180 77 213, p.poortvliet@levv.nl.