Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Maximumtarief taxis niet omhoog

Het maximumtarief voor taxivervoer dat sinds 1 januari 2003 geldt, gaat niet omhoog. Dit schrijft minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat in een brief aan de taxibranche. Volgens de minister zijn de taxitarieven nu al relatief hoog en blijken de tarieven sterker te stijgen dan de kostprijs. Op dit moment vindt onderzoek plaats naar de mogelijkheden van een meer transparante tariefstructuur.

De minister laat ook bekijken hoe de informatie over tarieven via een begrijpbare en goed leesbare tariefkaart het beste kan worden vormgegeven. Op diezelfde kaart wordt ook een kenmerk voor de herkenbaarheid van taxibedrijven opgenomen. De minister wil de tariefkaart in de eerste helft van 2004 invoeren.

In het voorjaar van 2004 neemt de minister een definitief besluit over de invoering van een vakbekwaamheidseis voor taxichauffeurs. Sinds de introductie van marktwerking in de taxibranche, per 1 januari 2001, blijkt de beoogde kwaliteit van het taxivervoer achter te blijven bij de verwachting. Om ervoor te zorgen dat de consument een betere service krijgt en de taxichauffeur meer klantgericht gaat werken, wil de minister een vakbekwaamheidseis, in de vorm van een verplicht examen, invoeren. De taxichauffeur voldoet aan die eis als hij slaagt voor het verplichte examen.

Het examen zal uit verschillende onderdelen bestaan, waarbij wordt gedacht aan klantgerichtheid, rijvaardigheid (inclusief stratenkennis), handelen bij calamiteiten, kennis van het voertuig en kennis van relevante wet- en regelgeving. Het examen wordt in het Nederlands afgenomen.

Naar verwachting wordt de regelgeving in april 2004 gepubliceerd. Nieuwe taxichauffeurs wordt vanaf april 2004 drie maanden de tijd gegeven om zich voor te bereiden op het examen. Het streven is om het verplichte examen per 1 juli 2004 in te voeren. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gaat de examens afnemen.