Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Wijzigingen borgstellingsfonds voor de landbouw

7 januari 2004 -
Met ingang van 1 januari 2004 treedt het Besluit BF bijzondere borgstellingen in werking. Hiermee wordt het huidige Besluit borgstellingsfonds (BF) gewijzigd en een nieuw besluit BF bijzondere borgstellingen (BF+) in het leven geroepen. Het BF is een generieke regeling, terwijl BF+ beoogt vernieuwing en herstructurering van de landbouw te bevorderen. Op dit moment is BF+ alleen gericht op investeringen in de glastuinbouw.

De belangrijkste wijzigingen voor het BF zijn: een minimumbedrag van EUR 90.000 en een maximumbedrag van EUR 450.000 per borgstelling, een verhoogde garantieprovisie van 3% en in 2004 een budgetplafond van EUR 31 miljoen voor het totaal aan borgstellingen. Voor jonge agrariërs zijn twee voorwaarden van het BF verruimd: de garantieprovisie bedraagt 1% en de garantie bedraagt maximaal EUR 1,2 miljoen per borgstelling.

De belangrijkste voorwaarden voor BF+ zijn: een minimumbedrag van EUR 90.000 en maximumbedrag van EUR 1,2 miljoen per borgstelling, een garantieprovisie van 3% en in 2004 een budgetplafond van EUR 30 miljoen voor het totaal aan borgstellingen. Bovendien dient meer dan 50% van de investeringen te beantwoorden aan de volgende voorwaarden: investeringen in een Groen Label Kas en/of de aankoop van grond voor glastuinbouw, mits betrokken kavel minimaal 80 meter breed is met een lengte-breedte verhouding van maximaal 2:1.

Brochures en aanvraagformulieren voor beide regelingen zijn verkrijgbaar via Het LNV-Loket, 0800 - 22 333 22 of via internet www.minlnv.nl/loket.