Provincie Zuid-Holland




Situatie opslag vuurwerk verbeterd

In het nieuwe Vuurwerkbesluit dat sinds 1 maart 2002 van kracht is, heeft de provincie een vergunningverlenende en handhavende rol gekregen. Bedrijven die meer dan 10.000 kilo consumenten-vuurwerk opslaan en bedrijven die professioneel vuurwerk opslaan worden gecontroleerd door de provincie. Provinciale toezicht-houders hebben daarom zowel enkele weken voor als tijdens de verkoopperiode bij negen verkooppunten controles uitgevoerd. Conclusie: in vergelijking met 2002 is de situatie verbeterd. Bij slechts drie bedrijven was sprake van een overtreding.

Met name in de periode direct voorafgaand aan de jaarwisseling is veel vuurwerk opgeslagen in de betreffende bedrijven. Daarom vindt in die periode controle plaats. Gedurende de verkoopperiode zijn alle opslagen zelfs twee maal gecontroleerd. Tijdens de eerste controleronde voor de verkoopperiode bleek dat de technische voorzieningen over het algemeen in overeenstemming waren met de gestelde eisen in de vergunning. Voor de geconstateerde overtredingen, geen van allen ernstig, is een waarschuwingsbrief verstuurd.

Controles tijdens verkoopperiode

De controle tijdens de verkoopperiode is uitgevoerd door een toezichthouder in samenwerking met een opsporingsambtenaar. Dit was mede om inbeslagname van vuurwerk mogelijk te maken bij urgente situaties. In vergelijking met 2002 is de bedrijfsvoering over het algemeen sterk verbeterd en het aantal overtredingen duidelijk minder. Bij drie bedrijven zijn dusdanige overtredingen geconstateerd dat het noodzakelijk was proces verbaal op te maken en te handhaven (inning dwangsom of opleggen van een dwangsom). Het betrof onder andere zaken als vuurwerk dat aanwezig is buiten een daarvoor bestemde ruimte, het blokkeren van zelfsluitende brandwerende deuren in geopende stand en afgekeurde blusmiddelen. Overtredingen die belangrijke risico's voor de bezoekers tot gevolg hadden, zijn na constatering direct opgelost door de betreffende bedrijven. Hierdoor konden extra handhavingsmaatregelen achterwege blijven en is geen vuurwerk in beslag genomen.

Niet ontevreden

Gedeputeerde Van der Sar is niet ontevreden met de verbetering ten opzichte van vorig jaar, maar stelt vast dat het einddoel nog niet is bereikt. "De provincie blijft intensief controleren in het belang van de veiligheid van de inwoners van Zuid-Holland."

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22