Gemeente Haarlem


7 januari 2004

279/2004
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht


Concept-nota Welstand en Monumenten gereed voor inspraak

Nieuwe kaders voor bouwplannen in Haarlem

De gemeente werkt aan een nota Welstand en Monumenten. In die nota staan de criteria waaraan de welstandscommissie in de toekomst bouwplannen in Haarlem kan toetsen. Het monumentale gezicht van Haarlem krijgt uiteraard de nodige aandacht in de nota. Het is de bedoeling van de nota dat indieners van bouwplannen in een vroeg stadium duidelijk geïnformeerd kunnen worden over randvoorwaarden en uitgangspunten die voor bouwwerken in de stad gelden.

Het concept van de nota is nu klaar en wordt eerst voor advies voorgelegd aan de commissie Stedelijke Ontwikkeling. Waarschijnlijk start vervolgens in februari de inspraakprocedure. Het is de bedoeling om de definitieve nota voor 1 juli 2004 vast te stellen. De verplichting om een dergelijke welstandsnota te maken volgt uit de nieuwe landelijke Woningwet die op 1 januari vorig jaar in werking is getreden.

Commissie Welstand en Monumenten
Bouwplannen worden door de gemeente bekeken of ze passen in een straat of buurt. Dat doet de commissie Welstand en Monumenten, beter bekend als de welstandscommissie. In de nota staan de randvoorwaarden en uitgangspunten voor de ruimtelijke kwaliteit van de gemeente. Het is de bedoeling om hiermee een duidelijk kader voor de beoordeling van bouwplannen te bieden. De werkwijze van de commissie bij het adviseren over de voorgelegde bouwaanvragen wordt in een bijlage verder toegelicht.

Algemene en specifieke criteria
De gemeente wil met deze nota een helder en controleerbaar toezicht realiseren. Burgers, ondernemers en ontwerpers kunnen in de toekomst in een vroeg stadium worden geïnformeerd over de criteria die een rol spelen bij een beoordeling door de commissie. De conceptnota bevat naast algemene criteria ook gebiedsgerichte- en loketcriteria. De loketcriteria zijn zo concreet dat de aanvrager van een bouwvergunning als het ware zelf kan zien of zijn bouwplan daaraan voldoet. Deze criteria zijn opgesteld voor de veelvoorkomende kleine bouwwerken als aanbouwen en dakkapellen. De gebiedsgerichte criteria verschillen per wijk. Het beschermde stadsgezicht vraagt bijvoorbeeld om een andere benadering dan een woonwijk als Parkwijk of de Indische buurt. Per deelgebied zijn, naast een toelichting, criteria opgesteld over het perceel, massa en vorm en de detaillering, kleur en materiaalgebruik van het bouwwerk.

Vervolgprocedure
De conceptnota wordt aan de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling voor advies voorgelegd. Na een positief advies wordt de nota vrijgegeven voor inspraak. Naar verwachting zal de formele inspraakperiode plaatsvinden in februari/maart 2004. Het is de bedoeling dat tijdens deze periode inspraakavonden worden georganiseerd.


Hans Veld
hveld@haarlem.nl

---- --


023-5114362