Provincie Zuid-Holland




Verbetering milieuhandhaving

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (GS) concluderen in hun rapportage over het professionaliseringstraject van de handhaving dat het verbeteren van de milieuhandhaving op koers ligt. Vrijwel alle gemeenten, waterschappen en de provincie hebben een verbeterplan opgesteld. Weliswaar is de kwaliteit van deze plannen niet altijd even hoog, toch hebben GS er vertrouwen in dat de kwaliteit van de milieuwethandhaving in heel Zuid-Holland in 2005 op een substantieel hoger niveau wordt gebracht. Mede omdat in 2003 al bleek dat het niveau van de handhaving in Zuid-Holland hoger is dan het landelijke gemiddelde.

Professionalisering van de milieuwethandhaving is een verbeterproces dat door alle handhavers in Nederland wordt doorlopen. Twee jaar geleden hebben de provincies, gemeenten, waterschappen, de Minister van VROM en de staatssecretaris van Verkeer & Waterstaat hierover afspraken gemaakt. In 2003 heeft iedere handhaver de kwaliteit van zijn eigen handhaving gemeten aan de hand van een aantal kwaliteitscriteria; de zogenaamde nulmeting. Het niveau van de milieuhandhaving in Zuid-Holland (53%) bleek hoger dan het landelijk gemiddelde (43%). Vervolgens zijn verbeterplannen opgesteld, die nu door de provincie Zuid-Holland zijn geanalyseerd en van een reactie voorzien. De handhavende instanties blijven zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van hun verbeterplannen.

Verbeterplannen

In Zuid-Holland heeft slechts één gemeente aangegeven geen verbeterplan te gaan opstellen, maar wel een verbetertraject te starten. In de 'Rapportage toetsing verbeterplannen Zuid-Holland' staan de belangrijkste bevindingen over de bij de provincie ingediende verbeterplannen. De provincie heeft in haar analyse gekeken naar de volledigheid van de plannen, het programmamanagement en de kwaliteit van de verbeteracties. In het algemeen bleken de plannen volledig en alle noodzakelijke acties te bevatten om per 1 januari 2005, de deadline van het verbeterproces, te voldoen aan de kwaliteitscriteria. Het programmamanagement en de kwaliteit van de verbeteracties behoeven in veel plannen nog wel verbetering. Een positieve bijkomstigheid is dat enkele gemeenten het verbetertraject benutten om ook de handhaving op andere beleidsvelden, zoals ruimtelijke ordening en brandveiligheid, structureel te professionaliseren.

Stimuleren en faciliteren

Naast de uitvoering van het eigen verbeterplan blijft de provincie Zuid-Holland in 2004 het professionaliseringstraject bij de gemeenten en waterschappen actief stimuleren en faciliteren. Bij een aantal handhavers moet het ambitieniveau om te voldoen aan de kwaliteitscriteria nog naar boven worden bijgesteld. Daarnaast is een goede afstemming tussen regionale milieudiensten en betrokken gemeenten van belang, net als het in stand houden van een professionele handhaving na 2005 en het verhogen van de kwaliteit van de verbetertrajecten. In april 2004 en begin 2005 worden de tussenstand en eindstand van het verbeterproces gemeten.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22