Ministerie van Justitie

Eerste justitiële jeugdinrichting in Flevoland geopend 7 januari 2004

Met de opening van Rentray is vandaag de eerste justitiële jeugdinrichting in de groeiprovincie Flevoland in gebruik genomen. Minister Verdonk verrichtte vandaag, namens minister Donner, de officiële opening. In het multifunctionele gebouw vinden onderwijs en andere activiteiten plaats.

De gesloten inrichting biedt plaats aan maximaal 134 jongeren tussen de 12 en 22 jaar. De meeste jongeren hebben strafbare feiten gepleegd, variërend van straatroof tot geweldsmisdrijven, waaronder moord. In alle gevallen heeft de kinderrechter besloten dat zij moeten worden opgenomen in een gesloten inrichting. De jongens en meisjes leven gescheiden van elkaar in groepen van tien tot twaalf personen. Alleen in een later stadium van hun scholing worden de groepen gemengd.

Binnen Rentray Flevoland kunnen de jongeren elk onderwijstype volgen dat bij hen past. Het is de bedoeling dat ze er een vak leren en met de juiste papieren de inrichting verlaten. Daarvoor zijn interne en soms ook externe stages mogelijk. Verder kunnen de jongeren sporten binnen de muren, muzieklessen volgen en is er een stilteruimte.

De particuliere justitiële jeugdinrichting Rentray heeft behalve in Lelystad ook vestigingen in Rekken en Eefde. In Flevoland was tot nu geen gesloten inrichting aanwezig. Bij afwezigheid van een eigen voorziening werden jongeren uit deze groeiprovincie overal in Nederland geplaatst.
De vestiging in Lelystad begint dit jaar met de uitbreiding van de landelijk ingevoerde nachtdetentie. Sinds een paar maanden is het mogelijk om jongeren die zijn veroordeeld tot voorlopige hechtenis, hun straf te laten uitzitten door middel van nachtdetentie. De jongeren verblijven dan na hun school of werk 's avonds en 's nachts binnen de muren van een inrichting. Samen met het Openbaar Ministerie, de Raad voor de Kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg worden andere vormen van nachtdetentie uitgewerkt. Daarnaast start Rentray met functionele gezinstherapie.