Gemeente Woudenberg


2004-005 Werkconferentie over breedtesport

WOUDENBERG, 7 januari 2004 - De gemeente Woudenberg organiseert op donderdagavond 15 januari 2004 voor sportverenigingen, scholen en welzijnsorganisaties een werkconferentie over breedtesport. Deze interactieve bijeenkomst wordt gehouden in De Camp en begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur).

De brede maatschappelijke functie van sport staat de afgelopen jaren steeds meer in de belangstelling. Sport kan bijdragen aan verschillende doelen, zoals de bevordering van de gezondheid, het bijdragen aan de persoonsontwikkeling en het scheppen van sociale banden. Naast de toenemende belangstelling voor de sport groeit ook de aandacht voor de problemen van de sportvereniging als vrijwilligersorganisatie. Wat kan de gemeente in samenspraak met het werkveld doen?
De gemeente kan een aanvraag breedtesportimpuls indienen bij het ministerie van VWS om gemeentelijke middelen voor nieuwe projecten te verdubbelen. Het geld van de breedtesport wordt veelal ingezet om professionele menskracht en middelen beschikbaar te stellen voor de organisatie, coördinatie en deskundigheidsbevordering van sportprojecten. Initiatieven tussen sport, onderwijs en welzijn zijn in het verleden vaak gesneuveld omdat zij teveel afhankelijk waren van de tijd en capaciteiten van vrijwilligers. Door de centrale verantwoordelijkheid te professionaliseren worden sport, onderwijs en welzijn ontzien bij nieuwe (sectoroverstijgende) projecten.

Doen waar je goed in bent
Uitgangspunt in de samenwerking tussen sport en andere sectoren is dat iedereen doet waar hij goed in is. Sportverenigingen kunnen prima sport aanbieden (trainer en mogelijk accommodatie), terwijl onderwijs en welzijn de doelgroep kunnen bereiken en aangeven waar behoefte aan is. Door samenwerking tussen de sportaanbieders onderling en tussen sport en andere sectoren kan een gezamenlijke activiteit met minder energie en een beter resultaat worden gerealiseerd. Hiervoor dient de organisatie en coördinatie van de activiteit wel centraal neergelegd te worden, want die is cruciaal voor de samenwerking. Binnen de breedtesport zijn meestal verbetering van het aanbod en samenwerking bij jeugd en ouderen centraal. Bij jeugd is dan nog een onderscheid te maken tussen jonge jeugd (samenwerking school en sport) en oudere jeugd gericht op jeugdparticipatie eventueel in samenwerking met het jongerenwerk.

Meer informatie?
Voor meer informatie over de werkconferentie Breedtesport of de Breedtesportimpuls kunt u contact opnemen met mevr. D. Brinkman, beleidsmedewerker Sport van de gemeente Woudenberg op telefoonnummer (033) 2869152.
Laatst gewijzigd op 07/01/2004