Partij van de Arbeid


Den Haag, 7 januari 2004


Vragen van de leden Smits, Dijksma en van Dijken (allen PvdA) aan de minister van Verkeer en Waterstaat


* Bent u op de hoogte van de invoering van een lokettoeslag van ¤ 0,50 bij de kaartverkoop enkele reis- en retourkaartjes aan het NS loket?1


* Acht u de genomen maatregelen van de NS in lijn met het streven naar betere service- en dienstverlening aan de treinreizigers?


* Bent u op de hoogte van de bezwaren van de consumentenorganisaties verenigd in het LOCOV?


* Kent u de voorwaarden die het LOCOV stelde aan de invoering van de lokettoeslag?


* Bent u bereid om maatregelen te nemen, waardoor de NS alsnog aan deze minimale voorwaarden zal gaan voldoen? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen? Zo nee, waarom niet?


* Bent u op de hoogte van de voorwaarden die de NS aan ouderen en mensen met een functiebeperking stelt om ontheffing te krijgen voor de lokettoeslag? Zo ja, wat zijn deze voorwaarden precies?


* Bent u met ons van mening dat de NS serviceverlening met name voor mensen met een functiebeperking en ouderen laagdrempelig dient te blijven en dat het stellen van dergelijke voorwaarden een hindernis voor deze mensen vormt om gebruik te maken van het openbaar vervoer per trein?


* Bent u bereid om maatregelen tegen de NS te nemen, zodat in ieder geval voor deze doelgroepen het reizen per trein geen extra hindernissen met zich meebrengt? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen? Zo nee, waarom niet?


* Bent u bereid om uiterlijk vóór 1 februari antwoorden op deze vragen te geven?


_________________________________


1 "NS maakt kaartjes aan loket duurder", Volkskrant 6 januari 2004