Gemeente Dordrecht

Persbericht Dordrecht

Inspraak nieuw welstandsbeleid gaat van start

Meer maatwerk per wijk, kleine bouwplannen die niet meer langs de welstandscommissie hoeven, en meer inzicht in de eisen die het welstandsbeleid stelt bij het verbouwen van een pand. Dat zijn de belangrijkste wijzigingen die het college van burgemeester en wethouders heeft voorgesteld in het nieuwe welstandsbeleid. Het welstandsbeleid moet op 1 juli 2004 zijn vastgesteld door de gemeenteraad. Het college van burgemeester en wethouders wil daaraan voorafgaand het nieuwe welstandsbeleid graag voorleggen aan geïnteresseerde inwoners en belangenorganisaties in Dordrecht. Op woensdag 21 is er een inspraakavond over het nieuwe welstandsbeleid in vergaderkamer 1 van het Stadskantoor, Spuiboulevard 300, Dordrecht. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en duurt tot circa 22.00 uur. Op de inspraakavond volgt eerst een presentatie over de inhoud van de nieuwe concept-welstandsnota. Vervolgens is er gelegenheid om met de opstellers van de nota te discussiëren over de inhoud v! an het nieuwe welstandsbeleid. De inspraakperiode over het welstandsbeleid loopt van 12 januari tot 10 februari 2004. Mondeling reageren kan op de inspraakavond op 21 januari. Schriftelijke inspraakreacties kunnen tot 10 februari worden gestuurd naar het college van burgemeester en wethouders, postbus 8, 3300 AA Dordrecht, onder vermelding van `inspraakreactie welstandsnota'. De concept-welstandsnota ligt tijdens de inspraakperiode ter inzage in de bibliotheken in het centrum, Crabbehof, Dubbeldam, Stadspolders, Sterrenburg, en in wijkcentrum de Rietschors, Boterdiepstraat 12, wijkcentrum Wielwijk, Admiraalsplein 75 en informatiecentrum Krispijn Wonen, Brouwersdijk 211. Een samenvatting van de welstandsnota is vanaf 12 januari te vinden op de gemeentelijke website www.dordrecht.nl/welstandsnota.

Waarom nieuw welstandsbeleid?
De nieuwe woningwet, die op 1 januari 2003 van kracht is geworden, verplicht elke Nederlandse gemeente tot het opstellen van een welstandsnota. Het doe! l van het nieuwe welstandsbeleid, zoals verwoord in de welstandsnota, is het geven van inzicht in de manier waarop de gemeentelijke welstandscommissie bouwplannen beoordeelt. De kaders waarbinnen de welstandscommissie opereert, moeten in de toekomst voor iedereen helder en duidelijk zijn. Aanvragers van een bouwvergunning kunnen straks al op voorhand rekening houden met de eisen die de commissie stelt.

In de welstandsnota zijn per stadsdeel voorwaarden opgenomen waaraan bouwplannen in dat bewuste stadsdeel moeten voldoen. Daarnaast bevat de nota zogenaamde `sneltoetscriteria'voor licht vergunningplechtige bouwplannen, zoals dakkapellen en aanbouwen aan woningen. Als het nieuwe welstandsbeleid is vastgesteld, hebben indieners van bouwaanvragen voor licht vergunningplechtige bouwwerken, die voldoen aan de `sneltoetscriteria', straks geen goedkeuring meer nodig van de welstandscommissie. Maar ze hoeven ze alleen nog maar toestemming te hebben van de gemeentelijke afdeling Bouwen en Wone! n.