Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 6 januari 2004

Op dinsdag 6 januari 2004 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen.

Implementatieplan Professionalisering Inkoop en Aanbestedingen Het college heeft kennis genomen feit dat de gemeentesecretaris akkoord is gegaan met het Implementatieplan Professionalisering Inkoop en Aanbestedingen. Dit plan is erop gericht het reeds ingeboekte inkoopvoordeel van 300.000 per 2007 te bereiken. Daarbij is de professionalisering er ook op gericht om optimaal te voldoen aan de Europese aanbestedingsplicht en te zorgen voor heldere, objectieve en non-discriminatoire inkopen en aanbestedingen.

Adviescommissie Verkeer en Vervoer
Het college heeft ingestemd met het merendeel van de voorstellen van de Adviescommissie Verkeer en Vervoer. Ter verbetering van de verkeerssituatie in het gebied Hobo/Klaroen worden enkele kleinere maatregelen getroffen. Het college heeft voorts ondermeer besloten de mogelijkheden om het sluipverkeer over de 's-Gravenweg tegen te gaan nogmaals te bezien.

Verzoek bijdrage exploitatietekort De Blinkert B.V. Exploitatiemaatschappij De Blinkert B.V. heeft de gemeente per brief om een bijdrage in het -door de B.V. gestelde- exploitatietekort van het zwembad De Blinkert gevraagd. Als de gemeente hiertoe niet bereid is, zullen de zwembadtarieven volgens De Blinkert B.V. flink stijgen. Om de exploitatieverliezen te compenseren heeft De Blinkert B.V. het college verder voorgesteld mee te werken aan het wijzigen van het ter plaatse geldende bestemmingsplan om woningbouw te realiseren op de Blinkertlocatie. Het college heeft besloten om De Blinkert B.V. per brief te laten weten dat zij zich beraadt op de situatie en momenteel geen geld beschikbaar zal stellen om het exploitatietekort dat door De Blinkert B.V. zou worden geleden in meer of mindere mate te dekken. Het college zal verder de ontwikkelingen rondom de tariefstelling volgen. Op dit moment wil het college niet verder ingaan op het voorstel voor wijziging van het bestemmingsplan om woningbouw mogelijk te maken. De raadsleden krijgen een kopie van de brief van het college aan De Blinkert B.V.

Kabeltarief Casema
Het college heeft besloten om de gerechtelijke uitspraken van de steden Amsterdam en Hilversum inzake de kabeltarieven van UPC te onderzoeken. Nagegaan zal worden of er een aanleiding is om als gemeente bezwaar aan te tekenen tegen de tariefsverhoging van Casema.

Afrekening Isala Theater augustus 2001- december 2002 Het college is akkoord gegaan met de definitieve afrekening van de subsidie voor het Isala Theater voor de periode 1 augustus 2001 tot en met 31 december 2002. Het definitieve subsidiebedrag is vastgesteld op 512.393,--. De directie van Isala Theater, de Algemene Aandeelhoudersvergadering en de Raad van Commissarissen worden hiervan per brief op de hoogte gesteld. Hierin staat ook dat de aanvraag van het bestuur van de Stichting Aandelenbeheer Isala Theater en de Raad van Commissarissen voor een extra structurele subsidie van 300.00,-- voor de exploitatie van het theater, in het voorjaar 2004 wordt behandeld door de gemeenteraad tijdens de fundamentele discussie rondom de toekomst van Isala Theater. De voorzitter van de commissie Dienstverlening wordt gevraagd dit besluit te plaatsen op de lijst van mededelingen van deze commissie.

Verlenging contract PTT-verhuisbericht
Sinds januari 1995 wordt aan de verhuisset van PTT-post een gemeentelijk verhuisaangifteformulier toegevoegd. Dit stimuleert burgers hun adreswijziging door te geven, waardoor de Gemeentelijke Basisadministratie beter op peil blijft. Het bestaande contract kan tot 1 januari 2007 verlengd worden tegen een vergoeding van 0,015 per inwoner per jaar (excl. BTW). Het college heeft ermee ingestemd om de machtiging van de VNG tot het sluiten van de overeenkomst met de PTT te verlengen.

Heraudit Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens Elke drie jaar moeten gemeenten een audit uitvoeren op de gemeentelijke basisadministratie van persoonsgegevens. In 2001 werden de gestelde vereisten niet gehaald. Daarom heeft in maart 2003 een nieuwe audit plaatsgevonden, met een succesvol resultaat. Het college heeft kennisgenomen van de managementrapportage van deze audit van Deloitte en Touche.

Uitvoering interne klachtenregeling vanaf 1 januari 2004 Het college heeft ingestemd met wijziging van de interne procedure van de uitvoering van de klachtenregeling. Omdat sinds 1 januari 2004 wordt gewerkt volgens het directiemodel in plaats van het sectorenmodel zullen voortaan de afdelingshoofden in plaats van sectordirecteuren eindverantwoordelijk zijn voor de behandeling van klachten over de afdelingen. Om dit formeel te regelen worden de mandaatregeling, de Verordening interne klachtenregeling en het Protocol interne klachtbehandeling aangepast. Voor de goede orde: voor burgers met klachten zal hierdoor niets veranderen.

Enkele beleidsregels in verband met invoering Wet werk en bijstand (WWB)
Per 1 januari 2004 wordt de Wet werk en bijstand in stappen ingevoerd. Een aantal onderdelen is echter al op die datum in werking getreden. In dat kader heeft het college aantal beleidsregels vastgesteld:

· In 2004 geldt een overgangsregeling voor de vrijlating van inkomsten uit (deeltijd) arbeid. Dit betekent dat, als een belanghebbende die onder de overgangsregeling van de vrijlating van inkomsten uit (deeltijd)arbeid valt en in 2004 gedurende minimaal twee aaneengesloten kalendermaanden geen inkomsten uit (deeltijd) arbeid heeft ontvangen, de overgangsregeling niet meer van toepassing te verklaren als in het overgangsjaar opnieuw inkomsten uit (deeltijd) arbeid worden ontvangen.

· Voor het jaar 2004 zal geen gebruik worden gemaakt van de mogelijkheid om een gedeelte van de inkomsten uit (deeltijd) arbeid voor een periode van zes maanden vrij te laten (niet korten op de uitkering). Over dit onderwerp zal een definitief standpunt worden ingenomen bij het opstellen van de reïntegratieverordening.
· Uiterlijk 1 januari 2005 zal nieuw beleid inzake terugvordering en verhaal worden vastgesteld. Tot dan wordt het bestaande beleid op dit terrein gehandhaafd.

· Voor 1 juli 2004 zullen beleidsregels rondom de langdurigheidstoeslag worden vastgesteld.
De voorzitter van de commissie Dienstverlening wordt gevraagd het besluit te plaatsen op de lijst van mededelingen van deze commissie. Het besluit wordt ook ter kennis gebracht van de Cliëntenraad Sociale Zaken.

Ontheffing winkelsluitingstijden zon- en feestdagen 2004 Hoofdweggebied
Het college heeft besloten voor het Hoofdweggebied voor de volgende zon- en feestdagen in 2004 ontheffing te verlenen van de Winkeltijdenwet:

· zondag 4 januari

· zondag 1 februari

· zondag 7 maart

· zondag 4 april

· maandag 12 april (2e Paasdag)

· zondag 2 mei

· donderdag 20 mei (Hemelvaartsdag)

· maandag 31 mei (2e Pinksterdag)

· zondag 5 september

· zondag 3 oktober

· zondag 7 november

· zondag 26 december (2e Kerstdag)
Op 17 oktober is er een extra koopzondag in verband met een evenement.
NB: bovenstaande tekst is al/zal worden gepubliceerd op gemeentepagina, internet, stadstekst en in IJssel Business magazine.

Beëindiging inkooprelatie IJsselkids
Het ziet ernaar uit dat op 1 januari 2005 de nieuwe wet basisvoorziening kinderopvang (Wbk) in werking treedt. Hiermee vervalt de rol van de gemeente van inkoper van plaatsen dagopvang en buitenschoolse opvang. Het college heeft daarom besloten de inkooprelatie met IJsselkids op te zeggen per 31 december 2004 of het moment waarop de nieuwe wet daadwerkelijk in werking treedt. Jurisprudentie bepaalt dat een jaar van tevoren moet worden opgezegd.

Investeringsbudget Stedelijke vernieuwing
Het college heeft ermee ingestemd om -onder voorwaarden- Capelle aan den IJssel aan te melden bij Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland als programmagemeente voor de vervolgperiode van het ISV-programma.

Vergunningaanvraag voor houden van Oud en Nieuwviering in sporthal Schenkel
De burgemeester en het college hebben, ieder voor zover bevoegd, besloten een vergunning te verlenen aan de Stichting Jongerenwerk voor het houden van een Oud en Nieuwviering in sporthal Schenkel op donderdag 1 januari 2004 van 01.00 uur tot 06.00 uur.