Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Belangrijkste punten commissie grondgebied 6 januari 2004:

Komst nieuwe kerk in Vrouwenpolder onzeker

BARENDRECHT - Of er in de Barendrechtse Vrouwenpolder (het gebied tussen de Kilweg, de 2e Barendrechtseweg, Middeldijk en Middelweg) een nieuwe kerk gebouwd mag worden is nog onzeker. Dat bleek gisteravond bij de vergadering van de commissie Grondgebied. Het CDA en de fractie van SGP/ChristenUnie hebben zich tijdens de commissievergadering positief over het voorstel uitgelaten. De vier andere fracties willen de bouw van een kerk nog nader bespreken alvorens zij een standpunt innemen. Uiteindelijk zal de gemeenteraad eind januari een definitieve uitspraak doen.

Het voorstel van het college van burgemeester en wethouders betreft een kerkgebouw aan de zuidrand van Vrouwenpolder, nabij de Kilweg. Aanleiding voor dit voorstel is een verzoek van de gereformeerde gemeente 'Rotterdam-Zuid' om in Barendrecht een kerk te bouwen. Wethouder Kees Silvis (Ruimtelijke Ordening) had gehoopt de gereformeerde gemeente gisteravond al meer duidelijkheid te geven, maar dat wordt nu dus aan het eind van deze maand. De wethouder beloofde de commissie gisteravond te komen met een structuurvisie, maar die laat voorlopig nog even op zich wachten. Silvis: ,,De gereformeerde gemeente 'Rotterdam Zuid' kan niet op de structuurvisie wachten en bovendien heeft men recht op een uitspraak inzake hun verzoek. Het college is voorstander. De locatie aan de zuidrand van de Vrouwenpolder is uitermate geschikt omdat op deze plek hoe dan ook geen woningbouw gerealiseerd kan worden. De kerk voorziet in een behoefte van een deel van de Barendrechtse bevolking. Bovendien kan ten noorden van de voorgestelde locatie een gemeenschappelijk te gebruiken parkeerterrein (150 tot 200 plaatsen) worden gerealiseerd voor de scholengemeenschappen, sporthal en de kerk.'' In het gisteravond besproken plan komt de geplande sporthal ten oosten van de kerk, centraal tussen de scholengemeenschappen Walburg en Calvijn. Als de raad instemt met dit voorstel, kan de kerk naar verwachting in 2005 in gebruik worden genomen.

Dockshelter
Een ander onzeker punt waarvoor gisteravond geen meerderheid in de commissie gevonden werd, is de realisatie van een laad- en losruimte (dockshelter) voor theater Het Kruispunt aan de kant van de Barendrechtseweg. Het dockshelter is volgens het college van burgemeester en wethouders nodig om aan de geldende Arbo-normen te kunnen voldoen. Met de realisatie hiervan worden technici niet langer blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden. Door het verdwijnen van niveauverschillen neemt eveneens de fysieke belasting af. Met een keuze voor een dockshelter aan de kant van de Barendrechtseweg blijven alle opties open voor een eventueel centrumplan. Bovendien kan deze oplossing gezien worden als een verbetering van de huidige situatie. Grote vrachtwagens die regelmatig geparkeerd staan aan de voorzijde van het theater behoren hiermee tot het verleden. Gezien de forse investering van E 623.000 was er gisteravond geen meerderheid te vinden voor dit voorstel. De commissie gaf in meerderheid aan dat zij het dockshelter te duur vindt en dat zij niet gelukkig is met de keuze van de exacte locatie, vooral omdat hiervoor de Barendrechtseweg (ter hoogte van Het Kruispunt) versmald moet worden. Bovendien wil de commissie weten of er geen andere, goedkopere oplossingen zijn. Vanavond wordt het voorstel ook besproken in de commissie Middelen. Uiteindelijk neemt de gemeenteraad hierover het definitieve besluit.

Voorziening zeeverkenners
Als het aan de commissie grondgebied ligt, kan zeeverkennersgroep Fridtjof Nansen in de toekomst gebruik maken van het infocentrum Carnisselande/Portland. Het infocentrum, dat nu nog in gebruik is als informatiepunt voor (toekomstige) bewoners van Carnisselande/Portland, krijgt hiermee in de toekomst een nieuwe bestemming. Tot het zo ver is, krijgt de zeeverkennersgroep een tijdelijk onderkomen nabij het Infocentrum. Hiervoor worden drie vrijgekomen noodlokalen van basisschool Het Kompas (hoek Jaagpad - Hoefslag) gebruikt. Om dit mogelijk te maken wordt op korte termijn een procedure voor een tijdelijke boiuwvergunning (maximaal 5 jaar) opgestart. De Rotterdamse zeeverkennersgroep is momenteel nog in Rotterdam gehuisvest aan de Oldegaarde en wil hier graag weg. Met het gigantische potentieel aan jeugd ziet Fridtjof Nansen een gouden toekomst in Carnisselande/Portland. Vanuit het gemeentelijke jeugdbeleid is een derde scoutinggroep meer dan welkom, aangezien de twee bestaande groepen nagenoeg vol zitten.

Jan Gerritsepolder / 1e herziening Carnisselande Zuid Ook stemde de commissie Grondgebied gisteravond in met de vaststelling van bestemmingsplan Jan Gerritsepolder. Dit is het gebied dat begrensd wordt door rijksweg A29, de dijk langs de Koedood, de gemeentegrens in de Oude Maas en de gemeentegrens met Albrandswaard. Ook werd ingestemd met het bestemmingsplan "1e herziening Carnisselande-Zuid". Momenteel wordt in dit gebied hard gewerkt aan de realisering van winkelcentrum Carnisse Veste. Door deze aanpassing is het mogelijk om naast detailhandelsvoorzieningen in het winkelcentrum (extra) ruimte te beiden aan een aantal horecavoorzieningen. Het gaat daarbij om 2.160 m2 horeca onder woningbouwcomplexen en 769 m2 voor een chinees restaurant.

Noot voor de pers,