Gemeente Voorburg-Leidschendam


Leidschendam-Voorburg zoekt inwoners met Hart voor de Wijk

Persbericht, Leidschendam-Voorburg 7 januari 2004
---

De wethouders Agnes Jelsma (wijkgericht werken) en Eppe Beimers (vrijwilligerswerk) van Leidschendam-Voorburg hebben woensdag 7 januari het officiële startsein gegeven voor de publiekscampagne ´Hart voor de Wijk´.
Hiermee wil de gemeente bewoners met een ´wijkgevoel´, mensen, die warm lopen voor de belangen van hun wijk en die verder willen kijken dan hun eigen straatje lang is, interesseren om zich in te zetten voor hun wijk en het op te richten platform voor die wijk.

Lees alles over 'Hart voor de wijk'.

Actief
Er zijn in deze gemeente veel mensen die hart hebben voor hun wijk; zij zetten zich in voor hun woonomgeving en zijn eigenlijk onmisbaar voor hun wijk. Maar de gemeente kent deze mensen nog niet allemaal. In sommige wijken draaien al organisaties dankzij de inzet van actieve wijkbewoners. In andere wijken staat dit nog in de kinderschoenen. Vandaar dat de gemeente met deze campagne op zoek gaat naar deze bewoners met hart voor hun wijk. Het gaat om inwoners die actief willen worden in hun eigen woonomgeving, die samen met anderen iets positiefs willen bijdragen aan de samenleving of aan de leefbaarheid van de wijk, die zelf de handen uit de mouwen willen steken, of die willen meedenken over het aanpakken van problemen in de wijk.

Denkers en doeners
De een heeft er plezier in om samen met een groep buren de straat eens op te ruimen. De ander wil liever meedenken over het oplossen van verkeersproblemen of het maken van plannen voor de toekomst. De gemeente heeft beiden nodig en is met de campagne dan ook op zoek naar de denkers èn de doeners. Zij hoopt hierbij ook mensen te vinden die in het wijkplatform willen zitten. Een wijkplatform is een netwerk van mensen die zich inzetten voor een facet van de leefbaarheid in hun wijk. Wijkplatforms vertegenwoordigen de belangen vanuit de wijk en zijn een belangrijke gesprekspartner van de gemeente; zij fungeren als klankbord. Een gemeentelijk wijkmanager is ambtelijk het eerste aanspreekpunt voor de wijk. De wijkverenigingen en organisaties die in Voorburg bij het huidige wijkoverleg zijn betrokken, en de overige wijkverenigingen in de gemeente, spelen een belangrijke rol bij het oprichten van de wijkplatforms.

Cruciaal
Een wijkplatform bestaat niet alleen uit bewoners en verenigingen uit de wijk; de gemeente en de wijkagent zijn vaste deelnemers aan het overleg. Bij specifieke onderwerpen kunnen ook winkeliers uit de wijk, vertegenwoordigers van bedrijven, en andere instanties aanschuiven bij het platform. De gemeente neemt aan het overleg deel met onder andere de wijkwethouder, de wijkmanager, de beheerder van de openbare ruimte en de teamleider van Wijkbeheer. Het platform vervult een cruciale rol in de communicatie tussen gemeente, instanties en wijkbewoners. Het signaleert zaken die in de wijk actueel zijn en adviseert de gemeente hierover, zorgt dat deze zaken de aandacht houden en behartigt de belangen van de wijk.

Ambassadeurs
De campagne ´Hart voor de Wijk´ wordt gedragen door negen stadsgenoten die op een of andere manier actief zijn in het vrijwilligerswerk in de wijken. Met de verhalen van hun betrokkenheid bij hun wijk zijn zij als het ware de ambassadeurs van het wijkgericht werken in deze gemeente. Zij nemen in de campagne dan ook een belangrijke plaats in. Hun portretten sieren de affiches en folders die de inwoners uitnodigen actief te worden voor hun wijk.
De folder, die verkrijgbaar is in beide vestigingen van het gemeentelijk servicecentrum en op een groot aantal andere plaatsen in de gemeente, roept inwoners op om actief te worden voor hun wijk. Dat kan zowel via de bon in de folder als via internet. De wijkbewoners die zich aanmelden, en degenen die eerst nog meer willen weten voordat ze definitief ´ja´ zeggen, krijgen een informatieboekje toegezonden dat antwoord geeft op de meeste vragen over het wijkgericht werken.

Harttest
Op deze website is uitgebreide informatie te vinden over de campagne ´Hart voor de Wijk´ en het wijkgericht werken. Hier kunnen belangstellenden een eenvoudige harttest doen; via enkele vragen kunnen zij achterhalen of zij hart hebben voor de wijk. Tevens zijn de verhalen te lezen van de negen vrijwilligers en worden veel voorbeelden gegeven van activiteiten die voor een wijk mogelijk zijn. De gemeentelijke nota ´Thuis in de wijk´ waarin de wijkgerichte aanpak staat beschreven, is hier ook te downloaden.