FNV

'Sky marshal' wil toch vuurwapen
De marechaussees die straks KLM-vluchten gaan beveiligen tegen terrorisme, moeten aan boord wel voldoende bewapend zijn. Dat zegt voorzitter Han Busker van de Marechausseevereniging (Marver) in FNV e-Magazine van 7 januari.

De marechausseevoorman gaat daarmee in op de bezwaren van de Nederlandse verkeersvliegers. Die zijn bang dat straks in het vliegtuig geschoten wordt en willen daarom dat de marshals ongewapend blijven.

Busker: 'Met witte zakdoekjes schakel je geen terrorist uit. Ik ga ervan uit dat de sky marshals straks over een efficiënt en effectief wapen beschikken. Voorzover ik weet kan dat alleen maar een vuurwapen zijn. In een land als Israël wordt al langer zonder problemen met dergelijke marshals gewerkt. Die zijn ook bewapend.'

Gisteren werd bekend dat de Koninklijke Marechaussee in het geheim tien medewerkers heeft opgeleid voor de bewaking van vliegtuigen. Het is de bedoeling dat zij in burger en onaangekondigd gaan meevliegen in KLM-vliegtuigen. Ze moeten ingrijpen als een terrorist de macht over het vliegtuig wil overnemen.

Het ministerie van Justitie stemde in met een proef. De Koninklijke Marechaussee, die nu ook al belast is met de beveiliging van de burgerluchtvaart, leverde tien mensen voor deze zogenaamde pilot.

In de toekomst moet hun aantal fors worden uitgebreid. Op dit moment onderhandelen KLM en Justitie nog over de concrete invulling van hun taken. De meeste marechaussees (90 procent) zijn lid van de Marver die is aangesloten bij de FNV.

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag en is gratis. Verder in dit nummer aandacht voor tips bij de belastingaangifte; militaire overval op vakbondskantoor Irak; de website van de Nieuwe Dialoog; en doodvonnissen in Birma.

7 januari 2003
FNV e-Magazine 7 januari 2004.htm